Публикация

Съвременните изследвания откриват голям процент от малформациите при плода

Съвременните изследвания откриват голям процент от малформациите при плода

След установяване на бременност специалистите предприемат определени стъпки за проследяването ѝ, което гарантира здравето и на бъдещата майка, и на плода. Ще спомена накратко какви са тези задължителни стъпки.


Обикновено към 10-ата седмица бременната жена се регистрира в женската консултация и започва ежемесечното й проследяване. По нейно желание се извършва биохимичен скрининг за хромозомни аномалии. През първия триместър на бременността се извършва високоспециализирано изследване дородов комбиниран (ултразвуков и биохимичен) скрининг за хромозомни аномалии. По данни на Националната генетична лаборатория чрез този скрининг се откриват над 90% от децата със синдром на Даун. При всяка бременност съществува 3-4% риск за генетична болест. Самото изследване е безопасно.
Провежда се специализираното ултразвуково изследване фетална анатомия в 11-14, 15-17 и 19-23 седмица на бременността, което открива 2/3 от случаите с 50-60 вида малформации и почти 100% на най-честите  – спина бифида и аненцефалия.  

При над 2000 наследствени и 400 хромозомни болести е възможно с почти 100% сигурност поставяне на диагноза само със специализирано изследване в клетки от бебето, получени чрез амниоцентеза. Манипулациите се обсъждат само при наличие на доказан – оценен при конкретната бременност, генетичен риск.

Много от генетичните рискове могат да бъдат оценени чрез биохимичен скрининг в 15-20-ата седмица – за болест на Даун и тежки дефекти на невралната тръба – спина бифида, аненцефалия и дефекти на коремната стена. Прави се и изследване на един от партньорите за най-честите наследствени болести: бета-таласемия - тежка средиземноморска анемия, и муковисцидоза - чести тежки белодробни и чревни проблеми.
Важна подробност е, че  посочените подходи не се заместват, а се допълват. 

За безпроблемно протичане на бременността, а и за цялостното добро здравословно състояние на жените, много са важни рутинните профилактични гинекологични прегледи. Те включват профилактика на рак на маточната шийка - цитонамазка (обикновена) и течнобазирана цитология, колпоскопия. При влагалищно течение, възпаления - микробиологични изследвания на влагалището, изследване за хламидия, уреаплазма и микоплазма. Ехографско изследване на матката, маточните тръби, яйчниците и съседните органи. При предракови изменения на маточната шийка се извършва биопсия или широкобримкова ексцизия. Лапароскопски може да се огледат и да се вземат проби от корема, яйчниците, матката, маточните тръби и други вътрешни органи.

------------
Д-р Златко Кироваков е специалист по акушерство, гинекология и репродуктивна медицина. Професионалният път на д-р Кироваков започва в Университетската болница в гр. Плевен. От 2011 г. работи в МБАЛ - Бургас. Д-р Кироваков е специализирал гинекологична ендокринология и стерилитет, ултразвукова диагностика в акушерството и гинекологията, фетална морфология, хистероскопия и колпоскопия.

Д-р Кироваков работи с направления по НЗОК.
Часове за преглед се запазват на тел. 0899 922 752.

 

Коментари