Публикация

Съвременните изследвания откриват голям процент от малформациите при плода

След установяване на бременност специалистите предприемат определени стъпки за проследяването ѝ, което гарантира здравето и на бъдещата майка, и на плода. Ще спомена накратко какви са тези задължителни стъпки.


Обикновено към 10-ата седмица бременната жена се регистрира в женската консултация и започва ежемесечното й проследяване. По нейно желание се извършва биохимичен скрининг за хромозомни аномалии. През първия триместър на бременността се извършва високоспециализирано изследване дородов комбиниран (ултразвуков и биохимичен) скрининг за хромозомни аномалии. По данни на Националната генетична лаборатория чрез този скрининг се откриват над 90% от децата със синдром на Даун. При всяка бременност съществува 3-4% риск за генетична болест. Самото изследване е безопасно.
Провежда се специализираното ултразвуково изследване фетална анатомия в 11-14, 15-17 и 19-23 седмица на бременността, което открива 2/3 от случаите с 50-60 вида малформации и почти 100% на най-честите  – спина бифида и аненцефалия.  

При над 2000 наследствени и 400 хромозомни болести е възможно с почти 100% сигурност поставяне на диагноза само със специализирано изследване в клетки от бебето, получени чрез амниоцентеза. Манипулациите се обсъждат само при наличие на доказан – оценен при конкретната бременност, генетичен риск.

Много от генетичните рискове могат да бъдат оценени чрез биохимичен скрининг в 15-20-ата седмица – за болест на Даун и тежки дефекти на невралната тръба – спина бифида, аненцефалия и дефекти на коремната стена. Прави се и изследване на един от партньорите за най-честите наследствени болести: бета-таласемия - тежка средиземноморска анемия, и муковисцидоза - чести тежки белодробни и чревни проблеми.
Важна подробност е, че  посочените подходи не се заместват, а се допълват. 

За безпроблемно протичане на бременността, а и за цялостното добро здравословно състояние на жените, много са важни рутинните профилактични гинекологични прегледи. Те включват профилактика на рак на маточната шийка - цитонамазка (обикновена) и течнобазирана цитология, колпоскопия. При влагалищно течение, възпаления - микробиологични изследвания на влагалището, изследване за хламидия, уреаплазма и микоплазма. Ехографско изследване на матката, маточните тръби, яйчниците и съседните органи. При предракови изменения на маточната шийка се извършва биопсия или широкобримкова ексцизия. Лапароскопски може да се огледат и да се вземат проби от корема, яйчниците, матката, маточните тръби и други вътрешни органи.

------------
Д-р Златко Кироваков е специалист по акушерство, гинекология и репродуктивна медицина. Професионалният път на д-р Кироваков започва в Университетската болница в гр. Плевен. От 2011 г. работи в МБАЛ - Бургас. Д-р Кироваков е специализирал гинекологична ендокринология и стерилитет, ултразвукова диагностика в акушерството и гинекологията, фетална морфология, хистероскопия и колпоскопия.

Д-р Кироваков работи с направления по НЗОК.
Часове за преглед се запазват на тел. 0899 922 752.

 

Коментари