Публикация

Успеваемостта при урологичното лечение е висока

Д-р Васил Ангелов е уролог в МБАЛ „Централ хоспитал“. Завършил е МУ-Пловдив през 1994 г. Оттогава се ориентира към урологията, като специалност взима през 2001 година. Има две специализации в Германия по лапароскопска хирургия.


В болницата лекуваме всички урологични проблеми в крак със съвременните методи    като правим отворени, конвенционални операции, ендоскопски, лапароскопски, разбиване на бъбречни камъни  - ендоскопски и с екстракорпорална литотрипсия. Най-често пациентите ни мъже са със заболявания на простатната жлеза – било то доброкачествено уголемяване или карцином на жлезата. Второто направление е лечението на бъбречнокаменната болест – това е наличие на конкременти в различните сегменти на пикочоотделителната система – от бъбрека до пикочния мехур.

Лечението като правило е комбинирано. Започва се с различни видове препарати, най-често за облекчаване на симптомите, примерно на затруднението в уринирането при проблеми с простатата. И когато няма ефект или той се изчерпи, пристъпваме към оперативна интервенция.

Когато е налице усложнена бъбречнокаменна болест, със задръжка на урина в бъбрека, при отложена спешност се пристъпва към елиминирането на проблема, за да не се задълбочи усложнението. Първо се прилагат ендоскопски методи за отстраняването на камъка. Ако се окаже невъзможно или пък има настъпили усложнения, тогава се пристъпва към оперативно лечение. Може обаче да се каже, че в днешно време, със съвременната апаратура и начините за дрениране на урината, с които разполагаме, това е изключение, налага се изключително рядко. Бих казал, че ако изключим някои напреднали туморни образувания, при които работим съвместно с колегите онколози, успеваемостта при лечението е много висока.     

Конкретно за бъбречнокаменната болест трябва да кажа, че за хора, които са имали вече конкременти, е много важно да приемат повече течности, да си правят ехографски прегледи при уролог периодично, за да се види евентуално начало на образуване на камък. При здравите хора като цяло е препоръката за прием на повече течности, за да няма условия урината да се концентрира. По отношение фамилната предразположеност - известно е, че ако някой от родителите е страдал от бъбречнокаменна болест, има вероятност това да се предаде на децата.

За съжаление не съществува средство, медикамент, който може да гарантира, че няма да се развие проблем с простатната жлеза. Важното е след 50-годишна възраст мъжете да се преглеждат редовно, веднъж годишно, за да може евентуален карцином да бъде хванат максимално рано. Защото в такъв случай се постига трайно излекуване, като се премахва цялата жлеза.

 

 Д-р Васил Ангелов приема пациенти в МЦ1, бул. „В. Априлов“ 20, тел. 032/ 644 222, 0878 112 088.

Тел. на Отделението по урология в МБАЛ „Централ хоспитал“ -  0879 097 094.

Коментари