Публикация

Личните лекари искат да участват в остойностяването на труда им


Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България настоя лекарите да участват изготвят методиката за остойностяване на медицинските услуги.

„Готови сме да сформираме екип – не само от общопрактикуващи лекари, които са най-добре запознати, но и от икономисти, който да разработи съответната методика на остойностяване на труда ни”.

Това каза председателят на сдружението д-р Любомир Киров.

„Започва формирането на един хибрид между Министерството на здравеопазването, Националната здравноосигурителна каса и Министерството на финансите. Нека да използваме собствения си ресурс, защото познаваме проблемите си - нека да създадем нещо, което ще е полезно за хората”, подчерта д-р Киров, като допълни, че за това ще бъде нужна и финансова подкрепа.

Председателят на НСОПЛБ даде пример с Германия, където консултация по телефона е почти 11 евро, а превеждане на пациент към болница - 70 евро. В България профилактичният преглед струва 3 евро, посочи д-р Киров.

Заради недоброто заплащане на труда им от сдружението смятат, че „в близките няколко години лекарите в част от лекарските специалности, фелдшерите и медицинските сестри ще преминат в Червена книга”.

От асоциацията на общопрактикуващите лекари сигнализираха и за друг проблем –касата е отказвали да сключи индивидуални договор с техни колеги, докато не наемат допълнителен персонал за записаните в пациентската им листа лица, въпреки че част от тях са загубили правата заради неплащането на здравни вноски.

„На нас ни се плаща само за пациентите, които са здравноосигурени. Целта е да се затрудни работата на колегите, да се стигне до затваряне на практики”, категоричен е д-р Любомир Киров.

По думите му, НЗОК започва да задържа суми, които трябва да бъдат платени на лекарите.

Председателят на общопрактикуващите лекари даде пример с прегледите на бебетата и малките деца, които се извършват всеки месец, но точно на 30 дни, не по-рано, защото няма да бъде признати.

Общопрактикуващите лекари искат до една седмица касата да коригира системата си и „да не се опитва на техен гръб да икономисва средства”.

Лекарите сигнализираха, че от седмица НЗОК се опитва да се сдобие със счетоводни данни за практиките им, каквито според нормативната уредба не са задължени да предоставят. Сред медиците се разпространяват таблици, в които се иска да посочат данни за приходите и разходите си, което е фирмена тайна.

Д-р Любомир Киров е категоричен, че въпреки твърденията пари в здравеопазването има.

„Не сме съгласни на хората да се гледа като на ходещи банкноти”, подчерта д-р Киров. Затова общопрактикуващите лекари настояват за среща с ръководство на НЗОК и ще изпратят писмо до премиера Бойко Борисов за среща със съсловието.

Те искат и точно да се регламентира кои пациенти са социално слаби, като тези, за които се установи, че не са такива, да плащат пет пъти по-висока цени от разписаните.

Коментари