Публикация

Едва 75% от бебетата при бременни на диализа оцеляват

Бременността носи усложнения за бъбречноболните жени, може да са фатални за детето


Жените, които имат хронично бъбречно заболяване, са в повишен риск от усложнения по време на бременността въпреки напредъка на медицината.

Степента на бъбречното заболяване при бременната жена оказва влияние върху евентуалните усложнения. Затова логично бременните с по-сериозно заболяване са по-застрашени от усложнения, докато износват плода си. Степента на хроничнто бъбречно заболяване се класифицира според степента на   гломерулната филтрация (ГФ) - обемът течности филтрирани от бъбречните гломерулни капиляри за единица време.

По време на бременността ГФ нормално се качва със 150% спрямо нормалното ниво, като пикът обикновено се наблюдава около 13-та седмица от бременността. През това време нивата на уреята и креатинина намаляват като резултат на увеличаването на бъбречното отделяне. 

Промяната в нивата на хормони като прогестерон по време на бременността може също да окаже влияние върху работата на бъбреците поради отпускането на гладката мускулатура на тялото. 

Отражение върху бременността

Има някои аспекти на бременността, които могат да се повлияят негативно, ако майката има бъбречно заболяване. Те включват раждане преди термина, растеж на плода и мъртво раждане. Честотата на подобни инциденти зависи от степента на бъбречното заболяване, като усложненията са по-редки, ако заболяването е в начална фаза. 

Особено тревожна е прогнозата за деца, които се раждат от майки на диализа

По-голямата част от такива бременности протичат с ограничен растеж на плода и преждевременно раждане. Преживяемостта на бебетата при майки, които са на диализа по време на бременността, е едва 75%. Процентът на бебетата, които оживяват при майки, които са били на диализа по време на зачеването, е още по-нисък – около 50%. Може да се стигне дори до отказ на бъбреците, което да се случи по време на бременността или в първите седмици след раждането.  

При около половината от жените, при които болестта е в умерена или напреднала фаза, бъбречните функции намаляват с около 25%. В по-голямата част от случаите тези проблеми продължават и след раждането. 

Зачеване при бъбречноболни жени

Жени с хронично бъбречно заболяване, които планират бременност, трябва да се посъветват още преди зачеването със специалист, който да им помогне да преминат безопасно през периода на бременността. Важно е да са наясно с потенциалните рискове и с начините, по които могат да намалят усложненията и да подобрят прогнозата за развитието на плода. 

Жените с леко намалени бъбречни функции преди зачеването обикновено изкарват нормална бременност,

макар че има малък риск от усложнения. Жените с по-напреднал стадий на заболяването са в повишен риск от усложнения за бебето. При тези, които са на диализа, усложненията може да са фатални за детето. 

Решението да започнеш семейство зависи от всеки конкретен случай. Някои жени предпочитат да не забременяват, за да избегнат риска от усложнения заради бъбречното заболяване, други искат да имат дете. За това консултацията със специалист във всеки отделен случай е много важна, за да може жената да вземе най-правилното решение за себе си. 

Източник: „Нюз медикъл“


Коментари