Публикация

Родители поискаха оставката на директора на Фонда за лечение на деца

47 деца, кандидатствали за терапия, били с грешно вписани решения


През последните пет месеца 47 деца, които са кандидатствали за лечение в Център „Фонд за лечение на деца“, са с грешно вписани решения в протоколите. 

Това обявиха напусналите Обществения съвет на фонда. Заедно с десетки родители и представители на неправителствени организациии те протестираха пред сградата на Министерството на здравеопазването. Беше поискана оставката на директора на фонда проф. Владимир Пилософ. 

На пресконференция по-рано стана ясно, че от 20 април до сега случаите на 212 деца са разглеждани само с едно становище на специалисти при необходими две такива.

“Напуснахме Обществения съвет. Чашата преля с едно дете на име Емо. То е с много тежко онкологично заболяване. Гласувахме на две заседания с положително решение, въпреки че досието му не беше окомплектовано, както трябва, но това вече е практика във фонда. Гласувахме го два пъти, защото той нямаше време да чака, докато Пилософ се натутка да получи второ становище и оферта. Емо замина. Майката твърди, че Пилософ ѝ е казал: „Заминавайте! Всичко е наред! Парите ще бъдат преведени малко по-късно!“, но накрая родителите получиха отказ. Пилософ реши да откаже на това дете. До момента каквото си реши той, това си прави“, заяви Десислава Хурмузова от организацията „Спаси, дари на...“, цитирана от БНР.

Заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков се срещна с протестиращите родители. Той се ангажира в бъдеще да бъдат задължени експертите към фонда да дават своите становища в седемдневен срок. По думите му с новия правилник за работата на институцията ще се подобри дейността й.

От своя страна проф. Владимир Пилософ заяви, че категорично не е съгласен с обвиненията, които са отправени към него.

„Дойдох във фонда, не защото съм искал да дойда, а защото се случи така. Имаше неблагополучия, които всички забравиха. Трябваше да поема фонда в една критична ситуация“, изтъкна той.

Проф. Пилософ беше назначен за директор на фонда от здравния министър д-р Петър Москов през април - в деня, в който бяха арестувани бившият ръководител на институцията Павел Александров и служители в администрацията.

Според родителите и бившите членове на Обществения съвет работата на институцията от април досега се е влошила и решенията за лечението на децата да се вземат еднолично от ръководството на фонда.

От Министерството на здравеопазването опровергаха твърденията, че проф. Пилософ е подменял решения на Обществения съвет по случая с 4-годишно дете с онкологично заболяване. В позиция на министерството се посочва, че действията на директора са изцяло съобразени с правилника на фонда и че няма забавяне в работата му. От 21 април до 28 септември са разгледани 870 заявления на деца, посочват още от ведомството. 

Коментари