Публикация

При съмнения за таласемия изпращаме жените при хематолог

Д-р Мирослав Минчев е завършил Медицинската академия в София. Консултира в „АГ кабинет д-р Мирослав Минчев“ в Бургас.


Около 2,5% от българите носят у себе си гена на това заболяване, сочи статистиката. При население от около 7,3 млн. души това прави общо около 170 000 носители. Това са здрави хора, които често не подозират, че имат подобен проблем. Този вид анемия е една от малкото болести, за които се знае как се е зародила. В Средиземноморския регион някога хората масово са боледували от малария. Организмът им претърпял генетична промяна, която е изменила биологичната среда на червените кръвни клетки така, че маларийният плазмодий да не може да се развива в тях. Вярва се, че носителите на таласемичен ген имат естествен имунитет срещу това инфекциозно заболяване.

Кабинетът ни работи с ултразвук на SonoScape, електрокалгулатор, фетален монитор за следене на детските сърдечни тонове. Извършваме пълния обем прегледи без колпоскопия:

•        Профилактични гинекологични прегледи, цитонамазка, вагинален и цервикален секрет;

•        Съвременни методи за диагностика и лечение на вагинални течения;

•        Диагностика и лечение на неправилни маточни кръвотечения;

•        Електрокоагулация;

•        Биопсия;

•        Предпазване от нежелана бременност чрез поставяне на вътрематочни спирали.

Провеждаме и женска консултация:

•        Ултразвуково изследване;

•        Триизмерен ултразвук на плода - 3D;

•        Доплер ултразвук.

Консултацията се провежда от началото на бременността до самото раждане, което осъществяваме в МБАЛ „Бургасмед“. 

Съветвам всички мои пациентки задължително 2 пъти в годината да правят изследвания за рак на шийката на матката -  течно базирана цитология или цитонамазка. За жените над 35 години задължително трябва да се направи и преглед на млечната жлеза. Насочваме пациентките от нашия кабинет. 

Споделям мнението на мои колеги, че в България ракът на шийката на матката доста се „подмладява“. Има вече и 25-годишни жени, които са с поставена диагноза carcinoma colli uteri. Има много фактори, които оказват влияние за това заболяване - самият начин на живот, стресът, некачествените храни, които консумираме. Въпреки това няма конкретна причина, която може да бъде посочена за рака на шийката на матката.  За него вече бе доказано, че се причинява от някои от агресивните щамове на човешкия папиломен вирус. 

Бургас е ендемичен район и характерна за него е таласемията - анемия. Откриваме това заболяване на кръвта при много от жените, независимо от това дали са бременни или не. При повечето жени, които са с нисък хемоглобин, изследванията показват, че не става въпрос за стандартната желязодефицитна анемия, а за таласемия – липса на витамин В12. За профилактика при всички жени препоръчваме да се взема фолиева киселина.

При съмнения за таласемия изследванията се правят от хематолог. При всяка нова бременност, ако хемоглобинът е под 100 и не се повлиява от приема на препарати, съдържащи елемента желязо, се прави разширена консултация с хематолог. Много често от тези разширени изследвания се установява наистина, че жената има таласемия.


Можете да откриете д-р Минчев в „АГ кабинет д-р Мирослав Минчев“ в Бургас, ул. „Михаил Герджиков“ 21.

Телефони 056/590 180, 0886 299 032

 

 

Коментари