Публикация

150 мин. разходка на седмица са крайно недостатъчни за предпазване от петте най-разпространени хронични болести

Учените търсели закономерности между времето, отделено за движение, и здравето на хората, участвали в различни експерименти през годините


150 минути разходка или 75 минути бягане за седмица препоръчва СЗО като полезен здравословен минимум.  и да са полезни, но са крайно недостатъчни за предпазване от петте най-разпространени хронични болести. Британският вестник "Гардиън", цитиран от Дружеството на кардиолозите в България обаче сигнализира, че физическите усилия за седмицата трябва да са между пет и седем пъти повече, за да предпазват наистина от диабет, сърдечносъдови болести и инфаркт, рак на гърдата или на дебелото черво.

Изнесените данни се базират на анализ на повече от 170 проучвания от 1980 година досега, направен от американски и австралийски университети, публикуван в средата на септември в British Medical Journal (Британския медицински журнал). Учените търсели закономерности между времето, отделено за движение, и здравето на хората, участвали в различни експерименти през годините. Без изненада се потвърдило, че повече движение означава по-добро физическо състояние, но освен това проличало, че препоръките на СЗО за минимални усилия на седмица са всъщност доста под реалния минимум за здраве.


Анализаторите съобщават също и, че домакинската работа, градинарството, изкачването на стълби и други всекидневни занимания спокойно могат да се броят като физическо натоварване и съчетанието им в един ден е равно на усилена тренировка, която вече надхвърля препоръката на СЗО за минимално движение.

150 минути ходене на седмица, които препоръчва Световната здравна служба, се равняват на 600 минути метаболитен еквивалент (съотношението 1 ккал/кг/на час по време на движение - МЕТ). В същото време изкачването на стълби общо 10 минути за деня, чистенето с прахосмукачка за 15 минути, 20 минути градинарство, както и 20 минути тичане и 25 каране на колело общо правят за седмицата повече от 3000 минути метаболитен отговор.

Между 3000 и 4000 МЕТ според колектива от учени е действителното необходимо количество за предпазване от тежки болести. Рискът при хората, които постигат тази активност, е намален осезаемо - те най-рядко от всички останали групи страдат от онкологични, сърдечни болести и диабет.

Хората, които успяват да спазят поне препоръката на СЗО, са по-здрави от тези, които изобщо не се движат, но рискът от хронични болести се понижава незначително. Например за заболяване от диабет - разликата е само с 2%. При над 3000 МЕТ на седмица рискът пада с още 19%.

Източник: jivotatdnes.bg

Коментари