Публикация

Болничната реформа среща отпор от лекари и пациенти


Мерките на правителството в здравеопазването, чиято неофициално обявена цел е да остави страната само със 100 болници до края на годината, нямат никаква обосновка и целесъобразност.

Това каза д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването по време на среща на директори на общински и частни болници и пациентски организации.

Той посочи, че здравната система има нужда от високоспециализирани болници, но и от такива, които да посрещат всекидневните и най-чести нужди на хората.

Директорите на малки лечебни заведения в страната излязоха с декларация до премиера Бойко Борисов, в която настояват за премахване на изискванията за осигуряване на двама специалисти по една клинична пътека, за отмяна на делегираните бюджети на болниците и за увеличаване на бюджета на здравната каса до размера от 2009 г., а също така за „премахване на бюрократичните препятствия пред лекарите да специализират”.

„Ние и нашите колеги, работещи в общинските и частните болници, не сме втора ръка лекари. Ако пациентите не ни вярваха, никой не им пречеше да се лекуват в други болници. Закривате ни без предупреждение, без основание и без подготовка. Повече от 3 години правителствата не допускаха специализация на лекарите, а сега ни искате по двама лекари на специалност. Искате да имаме допълнителни доходи, а не ни давате достъп до европейски средства. Нека пазарът да реши кой да съществува, а не правителството.” - се посочва в декларацията.

Българският пациентски форум също излезе с декларация до премиера Бойко Борисов по повод на предстоящата реформа в здравеопазването. В нея организацията изразява несъгласие с „подготвяното масово закриване на болници, без да се вземе мнението на пациентите и лекарите”.   

Според Теодора Захариева, председател на сдружението, по този начин огромен брой пациенти ще бъдат оставени без достъп до навременна и качествена медицинска помощ, а това ще доведе до увеличаване на заболеваемостта, смъртността и инвалидизацията.

На национална среща директорите на общински и частни лечебни заведения избраха инициативен комитет, който ще ги представлява пред институциите и ще организира общи действия.

Коментари