Публикация

Бъбречните заболявания причиняват сърбеж, пигментация и сухота на кожата

До 75% от пациентите на диализа страдат от ксерозаНе е широкоизвестен фактът, че много пациенти с хронично бъбречно заболяване страдат от някаква форма на кожно заболяване. В действителност, между 50 и 100 процента от пациентите, които са с крайна фаза на заболяването, имат поне един кожен проблем – такива са ксерозата (суха кожа), различни пигментации и сърбеж.

Ксероза

Ксерозата е състояние, което се характеризира със суха и груба кожа. Тя обикновено започва да се лющи, напуква се и пациентът изпитва общ дискомфорт. Между 50 и 75 процента от пациентите на диализа страдат от точно този вид кожни проблеми. Цепнатините, които се появяват по кожата, могат да увеличат още повече вероятността да се развие инфекция от вируси или бактерии от околната среда. 

Справяненето с този проблем включва няколко стъпки. Препоръчва се използването на:

  • Овлажняващи и омекотяващи кожата препарати.
  • Избягване на гореща вода, която може да доведе до допълнителна сухота.
  • Масла за вана. Къпането с естествени масла може само да помогне за овлажняването на кожата.
  • Стероидни кремове. Медицинските кремове могат да облекчат сърбежа.

Пигментация на кожата

Диализата представлява прочистване на кръвта на пациента, когато организмът му не може да се справи с това. При тази процедура обикновено се увеличава рискът от развиване на различни анормални пигментации на кожата. В действителност между 25 и 70 процента от пациентите с диализа имат и някакъв вид пигментация. Пациентите с хронично бъбрачно заболяване, които са на диализа, могат да имат следните проблеми:

  • Хиперпигментация: Състояние, което обикновено се развива в зони от кожата, изложени на слънчева светлина.
  • Промени в тена. Промяната може да бъде предизвикана и от анемия.
  • Жълтеникава кожа - тази промяна на кожата е резултат от отлагането в кожата на липохром и каротеноид.

Колкото по-дълго пациентът страда от бъбречно заболяване, толкова по-голяма е вероятността да се появи пигментация по кожата.

Сърбеж

Един от най-често срещаните кожни проблеми, свързани с хроничното бъбречно заболяване, е силният сърбеж. Около 50 – 90% от пациентите на диализа имат кожен сърбеж, а около 15-49% от пациентите с хронично бъбречно заболяване в даден момент получават подобен сърбеж.

Най-силното дразнене на кожата обикновено се появява през нощта. То може да е по цялата кожа или да е локализирано в определен участък.  Най-често засегнатите зони са стомахът, главата, гърбът или ръцете. 

При сърбеж е добре да се ползват следните средства:

  • Успокояващи средства – кремове и овлажнители с успокояващи свойства, които облекчават временно сърбежа.
  • Ултравиолетова фототерапия: Излагане на кожата на UVB лъчение e особено ефективно.
  • Третиране с активирани дървени въглища, може да донесе известно облекчение. 

Източник: „Нюз медикал“


Коментари