Публикация

Онкодиспансерът във Варна обслужва 17 хил. пациенти


През 2009 г. във варненския онкодиспансер „Д-р Марко А. Марков” са регистрирани 2764 нови случая на рак при пациенти от Варненска и Добричка област.

С тях общият брой на хората, които се водят на отчет от здравното заведение, е около 17 000.

Най-често срещаните локализации са ракът на гърдата, на шийката на матката и на дебелото черво.

В кабинетите на Диагностично-консултативния блок на диспансера през миналата година са осъществени близо 81 хил. прегледа, като около 2/3 от тях са профилактични.

8730 са болните, които са регистрирани в стационарния блок на диспансера в кв. „Аспарухово”, сочи статистиката за миналата година. Близо 1300 са пациентите, минали през хирургическото отделение, още толкова са лежали в отделенията по гинекология и гастроентерология.

През 2009 г. са извършени 1473 операции, като преобладаващ е броят на големите и на много сложните операции, съответно 517 и 293. Основната част от тях са на стомашно-чревния тракт.

В клиничните лаборатории на онкологичния диспансер са извършени над 400 хил. изследвания.

През тази година само през стационара на здравното заведение ще преминат около 13-14 хиляди болни. Условие за това е влизането в експлоатация на втория блок на болницата, чието изграждане бе забавено по технически причини.

Очаква се в най-скоро време строителството да бъде възобновено и през пролетта там да бъдат приети първите пациенти. В новата сграда на диспансера ще бъдат поместени отделенията по химиотерапия и палиативни грижи и отделението по образна диагностика. Тогава ще бъдат монтирани и закупените с помощта на община Варна нови апарати за повърхностна и контактна лъчетерапия, както и новият скенер.

След завършване на строежа ще започне и ремонт на старата сграда на стационара, който трябва да осигури необходимото разширяване на хирургическото отделение.

За 2010 г. финансирането на дейността на онкологичния диспансер е осигурено, като държавната субсидия вече е преведена.

Коментари