Публикация

Инфекции на нервната система и вирусни хепатити - акценти на Конгреса по инфекциозни болести

Събитието събра в НДК над 100 специалисти от цялата страна, които ще дискутират актуални проблеми от своята специалност



Х Национален конгрес на Дружеството по инфекциозни болести започна в НДК и ще продължи от 6 до 8 октомври 2016 година. В Националния дворец на културата се събраха близо 100 специалисти от цялата страна, които обсъждат съвременните тенденции в лечението на респираторните инфекции, инфекции на нервната система, трансмисивни инфекции, вирусни хепатити и инфекции при имунокомпрометираните.

„През изминалата година навлязоха много нови моменти, които ще дискутираме с колегите“, коментира председателят на Българското дружество за инфекциозни болести проф. Татяна Червенякова. Тя припомни, че през миналата година за пръв път вирусът Зика е бил свързан с малформации на плода, въпреки че е известен още от 40-те години на миналия век.  

Гост-лектор на научния форум е Елиз Холандерс от Белгия, която изнесе доклад, посветен на новите препарати и режими в лечението на СПИН.

Сред акцентите на конгреса са епидемичната обстановка в страната, както и разработки на млади инфекционисти от България. „По отношение на грипа ще обобщим резултатите от миналата година, за да се поучим от опита и да направим крачка в следващата“, коментира проф. Червенякова.

В края на форума участниците ще обсъждат промени в медицинския стандарт по инфекциозни болести. „Ще обсъдим с колегите този стандарт, който е отпреди 3 – 4 години, с колегите. Има много моменти, с които не сме съгласни“, коментира проф. Червенякова в началото на форума. 

Очаквайте подробности.

 

Коментари