Публикация

Комплексният онкологиченцентър е сред водещите в страната

Комплексният онкологиченцентър е сред водещите в страната

Д-р Желчо Желев е завършил Медицинския университет в София през 1985 г. Има две специалности – акушерство и гинекология и онкология. Работи в Комплексния онкологичен център (КОЦ) в Стара Загора, където завежда Отделението по онкогинекология


Всекидневната ни дейност е свързана с доказване, лечение и диспансерно наблюдение на жени с преканцерози и онкозаболявания. Не само отделението, но целият център отговаря на всички стандарти за съвременно лечение. Имаме утвърдени, опитни специалисти с дългогодишна практика, едни от най-добрите в своята област. Разполагаме със съвременна апаратура, от две години е в действие нов линеен ускорител, така че центърът е сред водещите в страната. Отговаряме на абсолютно всички условия, като обслужваме областите Стара Загора и Сливен.

Лошото е, че поради най-различни фактори хората неглижират здравето си и постъпват пациенти в изключително напреднали стадии, което прави лечението извънредно трудно и скъпо. Освен това цените на гинекологичните онкологични пътеки са едни от най-ниските, почти изравнени с неонкологичните, като се пренебрегва фактът, че нужният ресурс за лечение е много по-голям.

Като цяло изключително сериозно стои проблемът с превенцията, защото на практика няма никаква профилактика. Преди години жените минаваха на профилактични прегледи и бяха обхванати в почти 100%, в момента всичко е оставено в ръцете на доболничната помощ. Това е доста несериозно, защото достъпът на пациентите до специализирана помощ е силно затруднен, така че дори да имат желание пациентите да бъдат прегледани, липсата на талони ги ограничава силно. Само в нашата лаборатория преди се изследваха около 250 хил. цитонамазки.

Тук трябва да вметна, че здравната култура на населението у нас и конкретно на жените не е на необходимата висота, българката пари за здравеопазване не дава. А и няма кой да провежда мероприятия на тази тема, кой да се занимава с такава дейност. За да намалим негативните резултати от всичко това, възприехме практиката за безплатни прегледи без направление на 5 жени дневно – от понеделник до петък. Необходимо е предварително записване. Така се опитваме да осигурим достъпа на пациенти до качествена медицинска помощ, като им спестим проблемите в доболничната.

Моят апел е – трябва да се подобри онкогинекологичната профилактика. Защото някои от заболяванията са лесно откриваеми и се лекуват успешно, ако са диагностицирани навреме. Например ракът на шийката на матката се доказва лесно, но за целта трябва да има разкрита профилактична мрежа. Ако съществуват такива звена, заболеваемостта ще бъде много по-ниска, ще се спестят наистина много средства. Социалният ефект също ще е значителен, защото в голяма част от случаите боледуват млади хора, лечението е продължително и те са извън семействата, близките и средата си.

С д-р Желев можете да се свържете в Комплексния онкологичен център в Стара Загора, както и в кабинета му на ул. „Патриарх Евтимий“ 154, МЦ „Сано“, тел. 0887 478299.

Коментари