Публикация

Фитнес добавките увреждат черния дроб

Фитнес добавките увреждат черния дроб

Д-р Тихомир Трандев е специалист по вътрешни болести и гастроентерология. Завършил е ВМИ - Ст. Загора през 1993 г. Работил е в Клиниката по гастроентерология в университетската болница в града, в момента е част от медицинския екип на МБАЛ „Тракия“.


В болницата лекуваме и наблюдаваме пациенти с оплаквания, характерни за целия спектър на гастроентерологията – с жлъчно-чернодробни проблеми, стомашно-чревни оплаквания, язви, гастрити, колити, синдром на раздразнено дебело черво. Обяснимо с характера на сезона, в момента идват повече хора със стомашно-чревни разстройства, които са причинени най-вече от ентеровируси и от настинка. Бактериалните инфекции са по-малко, с тях се занимават други колеги. Лечението на вирусните стомашни разстройства е основно симптоматично, в зависимост от оплакванията, както и с общоукрепващи средства. Препоръчваме и строг диетичен режим.

Забелязваме, че напоследък хората започват постепенно да обръщат малко повече внимание на чернодробния си статус. Това е във връзка с различни информационни кампании, които се водят за вирусните хепатити В и С, и повишената обществена осведоменост по темата. Смятам, че е положителна тенденция хората да са отговорни за здравето си, да си правят профилактични прегледи и изследвания, а и да търсят специалист при дори лекостепенна промяна в стойностите на чернодробните ензими, открита по друг повод.

Алкохолът е традиционно силен хепатотоксичен продукт на българската трапеза. Не бих казал, че се обръща обаче внимание на качеството му – обикновено се пие домашна ракия, водка. През последните години се засили, особено сред младежите, употребата на различни добавки за бързо натрупване на мускулна маса, които никак не са безобидни. А в съчетание с алкохола се получава извънредно агресивна спрямо черния дроб комбинация. Пият се голяма гама от препарати, безконтролно и безразборно. Това води до доста сериозни чернодробни увреждания, дори може да се стигне до чернодробна недостатъчност. 

Доста от пациентите ни, поне една трета, са с диагноза синдром на дразнимо дебело черво. Доказването й изисква доста ресурс. Характерът на самото заболяване е по-скоро неврогенен и функционален, резултат е от дисбаланс – и на вегетативната нервна система, и в емоционалното състояние и т.н. Повечето хора с този синдром са с професии, предполагащи високи нива на напрежение – учители, полицаи, счетоводители. Под стрес повече или по-малко живеем практически всички, но някои индивиди са с по-слаб тонус и по-склонни да развият синдрома.

В отделението разполагаме с апаратура на много високо ниво – ехографска, ендоскопска, при необходимост се прави преглед със скенер. Имаме пациенти освен от района на Стара Загора също от Хасково, Ямбол, Сливен, Кърджали, Бургас.

Болницата има авторитет, което се дължи на това, че още при създаването й бяха подбрани опитни специалисти за всички клиники.

Д-р Трандев преглежда в МЦ „III поликлиника“ по следния график - понеделник от 09 до 13 ч., вторник от 14 до 17 ч., четвъртък от 15 до 18 ч. Записването става на тел. 042/ 988 999.

Коментари