Публикация

Адвокат Мария Петрова: Делата заради лекарски грешки ще се увеличат

Необходим е регистър и точна дефиниция на понятието лекарска грешка

 

Делата заради лекарски грешки ще нарастват понеже имаме системен проблем - лоша комуникация между лекари и пациенти и защото обществото не разбира какво точно е лекарска грешка.

Това каза д-р Мария Петрова, адвокат по медицинско право, в студиото на „Денят започва“ по БНТ.

По думите й никъде нормативно не е написано какво е лекарска грешка и почти всички нежелани последици за пациента са приемани за такива.

„Обществото борави с понятието неправилно, нарича така всичко онова, което не трябва да се случи в едно лечебно заведение. Лекарска грешка се наричат както нежеланите събития в една болница, така и персоналните грешки на някои от лекарите. Дори лошата комуникация с пациента много често се смята за лекарска грешка“, отбеляза адв. Петрова.

Тя подчерта, че има случаи, в които пациентите получават обезщетения при заведени дела срещу лекари, но не за да забогатеят, а за да поддържат едно по-добро качество на живот. „На първо място пациентите търсят справедливост, а на второ - обещетение, за да могат да продължат да се лекуват или да се подложат на други процедури, рехабилитация и т.н.“, коментира юристът.

„Несъществуването на регистър за медицински и лекарски грешки произлиза от факта, че в медицинските съсловия липсват адекватни юридически познания“, обясни адвокат Петрова.

Тя е категорична, че бъркането на юридически понятия и медицински термини е много страшно. „Трябва да имаме нормативен документ. Юристите и лекарите говорим на различни езици, трябва да започнем да се разбираме, иначе няма как да има регистър. Целта е не да обвиняваме лекаря, а да подобрим системата на здравеопазването“, допълни адвокат Мария Петрова.

От Българския лекарски съюз (БЛС) заявиха, че те са за създаване на такъв регистър.

Създаването на регистър за медицински и лекарски грешки е една от задачите на БЛС. Но за да се направи регистър, е необходимо да се дефинира какво е медицинска и какво е лекарска грешка. 

Медицинската представлява грешка вследствие на слаба организация, в изпълнението и управлението на лечебния процес, т.е. в системата, а лекарската грешка е непрофесионално или неправилно действие или бездействие на лекар, извършено при оптимално създадени условия за работа“, поясни д-р Петко Загорчев, председател на Етичната комисия към съсловната организация.

Д-р Загорчев подчерта, че е много важно да не се бъркат двете понятия.

Ако една медицинска грешка бъде наречена лекарска, тя ще отиде към прокуратурата, ще се направи опит за прикриване на истинската причина за нейното възникване и ще се създадат условия тя да бъде повторена отново. Но ако я определим като грешка в организацията, можем да кажем точно къде в системата на обработка и на работа с тези болни грешим. Така втори път такъв случай няма да се повтори и пострадалият ще получи своята финансова компенсация в резултат на лошата организация“, допълни председателят на Етичната комисия към БЛС.

 

Коментари