Публикация

НЗОК отлага допълнително финансиране на 40 болници

Според министър Москов отпускането на средствата не е достатъчно мотивирано


Националната здравноосигурителна засега няма да отпусне допълнителни средства на 40 болници. От стенограмата от последното заседание на Надзорният съвет на касата в края на септември става ясно, че членовете му са отложили финансирането по настояване на здравния министър д-р Петър Москов. В писмо до институцията той посочва, че то не е достатъчно мотивирано, пише в днешния си брой в. „Сега“.

Надзорниците предлагат увеличение на утвърдените месечни бюджети на лечебни заведения в 7 области със средно 31%. Според министър Москов обаче разликата в предлаганото увеличение за отделните болници е драстична, поради което не се открива „нито общ модел, нито обща логика както на териториален принцип, еднакъв за цялата държава, така и на регионален принцип“. Предложението за СБАЛ „Св. св. Козма и Дамян“ е например за 128% увеличение, за МБАЛ „Бургас Мед“ - 43%, за УМБАЛ „Св. Анна“ - София се предлагат само 4%, отбелязва всекидневникът.

Д-р Москов пита защо се предлагат увеличени плащания на болнични заведения, които към 18 септември се движат под определените им месечни лимити, както и за сметка на кои разходи на касата ще бъдат отпуснати допълнителни средства на болниците.

Председателят на Надзорния съвет и зам.-министър по финансите Кирил Ананиев е изнесъл данни и за средномесечните разходи на болниците. При очаквани 134 млн. лв., в момента те са с 2 млн. лв. повече. Завишени са разходите и за лекарствата за домашно лечение от 57 на близо 60 млн. лв., за медицински изделия от 6,4 на 7,4 млн. лв. За онкомедикаменти харчовете са 25 млн. лв. при прогнозни 23 млн. лв., допълва изданието.




Коментари