Публикация

Защо е „златен” за лечението първият час на инсулта?


Най-революционното постижение на неврологията в последните години е възможността за успешно лечение на исхемичните мозъчни инсулти с ново поколение лекарство, наречено тъканен плазминогенен активатор. 

 

Какво представлява тромболизата? 

 Приложено венозно или директно артериално, чрез него се разтварят тромбозите (запушванията) на кръвоносните съдове на мозъка и се възстановявява нормалното кръвообращение в засегнатата зона на мозъка.


Това води до изчезване на симптомите и излекуване на болните с мозъчен инсулт в първите три часа от възникването на първите симптоми. Именно те сигнализират за загиването на хиляди и милиони мозъчни клетки и цели области от мозъчните структури поради липсата на кислород и хранителни вещества.

Доказано е, че за 1 секунда загиват 32 000 клетки, т.е. за 1 минута около 2 млн. губят функциите си, а в края на първия час около 120 млн. мозъчни клетки са в състояние на смъртна опасност или са в недостатъчно функционално състояние в околната на мозъчния инфаркт област, в т.нар. пенамбра, но които все още могат да се възстановят напълно, ако се започне навременно, адекватно и правилно лечение.

Това предопределя понятията „терапевтичен прозорец” до 3 часа от началото, първия „златен час” за начало на лечението.
Това определи и девиза на неврологията сега: „времето е мозък”, което е най-точното отразяване на всички спешни мероприятия за най-бързо и най-точно диагностициране на инсулта и започване на абсолютно успешно лечение, което допреди няколко години граничеше с фантастиката.

Колкото по-рано, след началото на исхемията потече лекарството в кръвта, толково по- добри  са лечебните резултати.
Всички симптоми, които са продължили повече от 2 часа, винаги остават различни трайни последици, които съвременните диагностични методи могат да установят доста точно след инсулта. Това е неописуемо преживяване за всеки съвременен невролог, излекувал успешно поне един болен с мозъчен инсулт чрез този алгоритъм и успял да го върне към нормален живот напълно здрав и работоспособен.

Този метод може, обаче, да се прилага само при исхемични мозъчни инсулти (мозъчни инфаркти), които са около 80%, когато кръвта не може да достигне до крайните разклонения на запушения по различни начини (тромб, ембол, атеросклеротична плака) кръвоносен съд и частта от мозъка, която зависи от този съд, загива до няколко часа.

При хеморагичните инсулти (вътремозъчни кръвоизливи), които са около 20%, кръвта се излива в самата мозъчна тъкан, вследствие на разкъсване на кръвоносен съд вътре  в мозъка и затова този метод е противопоказан и опасен, защото може да увеличи кръвоизлива и да бъде фатално.

Сега вече препоръката е всички болни с мозъчни инсулти да бъдат транспортирани максимално бързо до най- близката голяма болница, която има доказани възможности за точна диагноза и подготвени специализирани невролози, които могат да лекуват успешно мозъчни инсулти с най- съвременните диагностични и лечебни алгоритми.

Решаващи са три от най-важните фактори:
1. Наличие на съвременна апаратура и клинична лаборатория;
2. Възможности за спешни реанимационни и интензивни лечебни процедури;
3. Постоянно разположение на специализирани и можещи професионални екипи.

Диагнозата на мозъчните инсулти е най-важна за определяне на правилно и успешно лечение на болните в първите часове на инсулта, максимум до 3- тия час, защото след това промените за значителни и трудно възвратими, а остатъчната инвалидност след спасяването на живота по- често е значителна.

Преди да получат  инсулт, най-често болните имат едно или повече преходни нарушения на мозъчното кръвообращение (транзиторни исхемични атаки), на които те и техните близки, най- често не са обърнали достатъчно сериозно внимание.

Как да познаем мозъчния инсулт и какво трябва да направим веднага, за да бъдем полезни?

Запомнете тези много очевидни симптоми, които говорят за проблеми в кръвообращението на определени части на мозъка и за опасност от инсулт:

- главозамайване, 
- промени в говора, 
- слабост на ръката и, или на крака,
- световъртеж,
- залитане при ходене и дори падане, 
- двойно виждане,
- изтръпване на половината тяло,
- промени в гълтането,
- замъглено или размазано зрение,
- промени в зрителното поле,
- необичайно силно главоболие с гадене или с повръщане,
- силно и рязко начало на главоболието ,
- нарушено съзнание,
- сънливост или унасяне,
- загуба на съзнание.

Един или няколко от тези симптоми трябва да ви накарат да подозрете началото на мозъчен инсулт и да повикате спешна помощ. Особено ако се отнася за болни над 55 год., с високо кръвно налягане, диабет, наднормено тегло или наличие на подобни на тези симптоми в миналото.
Зачестяването на главозамайването и падането, с или без краткотрайна загуба на съзнание, е предпоставка за спешна консултация с най-добрия невролог, който познавате.

 

Доц. д-р Борислав Герасимов началник на Неврологичната клиника на УМБАЛ "Св. Анна", София.  Национален експерт по невротравми към Европейската федерация по неврология, национален консултант по спешна неврология към БМП и МЗ (тел. 112 и 150);
GSM: 0888-56-56-88;  тел.: 9759-170

Коментари