Публикация

Продължителното използване на телефон при текстови съобщения, нанася сериозни щети на вашият врат !

Продължителното използване на телефон при текстови съобщения, нанася сериозни щети на вашият врат !

Позицията на тялото при всяка една дейност е от изключително значение, Използването на мобилни устройства не прави изключение. Чрез налагане на корекция, може да се спестят болки и дискомфорт в областта на гърба и шията.


Голяма част от младите и по-възрастните хора са силно пристрастени към смартфоните си. Това ги кара да заемат една принудителна поза на тялото в продължение на часове през деня. През последните няколко години се появи нов синдром – на „пишещият врат“. Пишещият врат води до напрежение и навяхване на врата.

Наклянянето на главата напред, за да видите или напишете съобщение, принуждава мусклулите, сухожилията и ставните връзки на врата да се напрягат, за да държат главата изправена.

През последните години се наблюдават признаци на  преждевременна дегенерация в пациенти, при които се очакват да настъпят най-малко след 10 години. Този тип износване се наблюдава при по-възрастни пациенти с професии, които налагат наведена поза на главата за по-дълги периоди, като стоматолози и заварчици.

Специално внимание трябва да се обърне на подрастващите, тъй като тяхната костна система все още се формира и не е укрепнала, както при възрастния индивид.

Позицията при текстови съобщения може да доведе до множество проблеми от сорта на артритни промени, ошипяване и мускулна деформация.

Теглото на главата е от ключово значение.

Мускулите на врата са предназначени да издържат теглото на главата в неутрална позиция – 4-5кг. Много хора обаче стоят наведени под ъгъл от 60 градуса, което променя теглото на 30 кг. Шията не е създадена да издържа на такова напрежение за продължителен период от време.

Ето някои начини да си спестите болките и проблемите от този тип :

- Вдигнете телефона на нивото на очите си или стойте с изправена глава и насочете единствено погледа си към дисплея.

- Стойте по-далече от телефона си и си взимайте почивка.

- Изправете се. Коригирайте позицията на раменете си.

- Правете простички упражнения и  разтягания за врата и гърба, както и за раменете и ръцете си.

Ако сте запознати с опасностите, които крият наглед прости неща от живота, можете да наложите малки промени в навиците си и да си спестите големи проблеми за в бъдеще!


 


Коментари

Да, очаквах да цитираш работата на Hansraj. Но позовавайки се само на нея ти изпадаш в капана на биомеханичната парадигма, която отдавна не се приема за пълна и достатъчна когато става дума за болката и защо един човек го боли. Мога да ти цитирам достатъчно научни проучвания с много по-висока стойност от това като сила на доказателства, които ясно показват, че няма връзка между стойката и това дали ще ни боли или не. Можеш да разгледаш тази статия. В нея са събрани такива висококачествени научни проучвания и са анализирани доста добре. http://educatedpt.com/blog/posture-not-the-cause-of-pain Хвърли и един поглед. Аз лично разсъждавах като теб преди 2-3 години. Промяната е хубаво нещо. Полезна е и за нас и за пациентите.

Колега, освен ако не го подкрепиш с наистина сериозни научни проучвания, доста ще се изпотиш да го докажеш това. Не е добра практика да насаждаме страх у пациентите ни. :) Можеш ли да публикуваш референцииет, които си използвал, за да напишеш статията?

Колега, не насаждам страх у никого. Подтиквам към превенция. С едно изправяне на главата се спестяват доста проблеми. Навярно ще се съгласиш, че не е най-добрата позиция да си наведен с часове... ;)Ето и референцията:Lee S, Kang H, Shin G. Head flexion angle while using a smartphone. Ergonomics. 2015;58(2):220-226.Hansraj KK. Assessment of Stresses in the Cervical Spine Caused by Posture and Position of the Head. Surgical Technology International. 2014;11(25):277-9.