Публикация

Лекари и пациенти от 5 държави дискутираха в Хисаря общи проблеми при трансплантации

Сред основните акценти на 5-тата Национална конференция по Пулмонална Хипертония, която се проведе от 7 до 9 октомври в Хисаря, бяха белодробните трансплантации, видовете ваксини след трансплантация и проследяването на пациент с трансплантация.


Освен лекари и пациенти от България, на събитието присъстваха и такива от Македония, Сърбия, Словения и Финландия. Директорът на Изпълнителната агенция по трансплантация д-р Мариана Симеонова, наблегна, че международното присъствие на лекари и пациенти е много важно, защото така се обменя опит.

По официални данни болните с белодробна хипертония в страната към момента са около 120 души, но според статистиката трябва да бъдат 350. Фактът, че на този етап не се лекуват толкова пациенти не означава, че ги няма, а че липсва достатъчно добра и навременна диагностика.

Такъв е и случаят с 27-годишната Таня Бартоджийска, на която през 2015г. е била извършена белодробна трансплантация. Симптомите на заболяването й се проявили още на 12 год. възраст, но е била диагностицирана с белодробната хипертония едва, когато е станала на 18 години.

Според Владимир Томов, председателят на Националния алианс на хората с редки болести, крачка към разрешаването на този проблем е увеличаването на информираността. Той е обнадежден от факта, че на събитието присъстваха над 70 студента, което говори за заинтересоваността на бъдещите лекари към редките заболявания.

Друг проблем, за който алармира председателят на Асоциация пулмонална хипертония Тодор Мангъров, е ненавременното получаване на медикаменти. Има забавяне в сроковете за изготвяне на протоколи за лекарствата, което води до забавяне в получаване на медикаментите, а прекъсването на лечението на пациент с белодробна хипертония може да се окаже фатално.Затова е необходимо изключително стриктно да се следи последователността на приема на лекарства.“Почти всяка седмица има пациент, който ми звъни, за да ми каже, че му бавят протоколите и че между 5 и 10 дни остава без терапия“, сподели той.

Едно от основните послания на 5-тата Конференция по белодробна хипертония бе, че за да се намалят последствията от това заболяване, трябва лекари и пациенти да работят заедно. Тази година конференция съвпадна с Европейския ден на донора- 8 октомври. По този повод ще се състои Седмица на донорството от 22 до 29 октомври, в рамките на която ще се проведат събития в част от големите градове в страната.

Коментари