Публикация

С грандиозен концерт бе отбелязана 55-та годишнина на МУ- Варна

С грандиозен концерт бе отбелязана 55-та годишнина на МУ- Варна

С богата програма и тържествен концерт бе отбелязана 55-та годишнина от създаването на МУ- Варна


С богата програма и тържествен концерт бе отбелязана 55-та годишнина от създаването на МУ- Варна. Във Фестивален и конгресен център се проведе зрелищен спектакъл под надслов: „МИНАЛО, НАСТОЯЩЕ, БЪДЕЩЕ".  Ректорът на МУ-Варна проф. д-р Красимир Иванов откри тържеството с думите:„За историята 55 години са един кратък миг, но за Медицински университет – Варна, това е един дълъг период на образователни търсения, на развитие на научен потенциал и на съзидание на модерна академична институция.".

Сред официалните гости на събитието беше д-р Ваньо Шарков – заместник-министър на здравеопазването на Република България, който поздрави гостите по случай празника, както и Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, народни представители, ректори на висши училища в страната, директори на болнични заведения, представители изпълнителната власт, общественици и приятели на МУ-Варна. Получени бяха цветя, награди и над 100 поздравителни адреса от цяла България, включително от Президента на Република България, г-н Росен Плевнелиев, Министъра на образованието и науката – г-жа Меглена Кунева  и от Нейно Превъзходителство г-жа Ирит Лилиан, Посланик на държавата Израел в България. Специално за събитията, посветени на 55 годишнината на университета пристигнаха гости от Швейцария, Германия, Русия, Румъния и др. страни.

В снимки и видео бяха представени ректорите, сградите, ръководството, възпитаниците и преподавателите от създаването на Университета до днес, символично разделени в три части - минало, настояще и бъдеще. Първата част „Из историята на нашето университетско съграждане" бе посветена на пътя на израстването на Висшия медицински институт с 1 факултет, до медицински университет с 4 факултета, 1 колеж и 3 филиала, приет за член на европейската асоциация на университетите и заслужил челното място в престижни национални и международни рейтингови системи на висшите училища. Отдадена бе почит и уважение пред всички ректори през годините, като бе отбелязан техният принос за развитието на университета.

Бяха връчени и почетни плакети „55 години Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов" – Варна" на институции, които са подпомагали дейността и развитието на Университета от неговото съграждане до наши дни и уважение за подкрепата и окуражаването за нови търсения в динамично променящотото се образование на XXI век.

Във втората част, озаглавена „Настоящето, с поглед към бъдещето" бяха представени възпитаници от четирите факултета, завършили висшето училище с награда „Златен Хипократ", „Златен Гален" или „Отличник на випуска".

Третата част бе отредена на бъдещето - първокурсници на МУ–Варна, които ще бъдат новите учени, професори, иноватори, медицински специалисти и ще щурмуват с интелект и знания крепостта образование, издигайки все по-високо авторитета на университета.

Програмата продължи с изпълнения на талантливите студенти от фолклорния танцов състав при Медицински университет – Варна и народната певица Хилял Мехмет. Тържественият спектакъл завърши с концерт на легендите на българската рок музика – Б.Т.Р..


 

Коментари