Публикация

От печата: НЗОК пести от исковете за лечение в ЕС

Касата дължи на европейски клиники над 190 млн. лв.


Една от причините здравната каса да дължи все по-големи суми за лечението на здравноосигурени българи в страните от ЕС е, че НЗОК пренасочва парите, които се полагат по бюджет за това, към други пера. Това става ясно от отчета за бюджета на касата за 2015 г., предоставен за разглеждане в парламента, отбелязва в днешния си брой в. „Сега“.

Изданието посочва, че през миналата година касата е платила по искове на болници в ЕС 32 млн. лв. Според закона за бюджета на институцията за целта обаче са се полагали 58 млн. лв. С решение на Надзорния съвет обаче 26 млн. лв. са били пренасочени за покриване на част от ежегодния преразход в бюджетите на болниците и за лекарства.

Понастоящем общо дълговете на касата към европейските клиники са 190 млн. лв. и се трупат от 2010 г. насам. Най-голяма част от тях са за лечение по т.нар. европейска здравна карта - неотложно и спешно лечение на българи с осигуровки у нас. По-малко средства отиват за планово лечение - в случаите, когато у нас то не може да се осигури, НЗОК плаща за терапия в ЕС. В началото на 2015 г. дълговете са 122 млн. лв., а в края на годината те са вече 164 млн. лв. Според пациентски организации основният проблем с дълговете е, че все повече чужди клиники отказват да приемат пациенти от България по линия на НЗОК именно заради проблемите с възстановяването на разходите от страна на касата“, коментира всекидневникът.

Става ясно още, че през 2015 г. пестенето е най-сериозно. През 2014 г. касата е платила 61 млн. лв., които дори надхвърлят с 3 млн. лв. предвидените по бюджет. През тази година е решено да се спестят само 3 млн. лв. от общо 60 млн. лв. бюджет. Касата обаче е толкова назад с разплащанията, че покрива само дългове, при които са започнали да текат лихви, допълва изданието.

Най-много пари НЗОК дължи на болници в Германия, Австрия и Франция.


" }-->

Коментари