Публикация

Въглехидратите имат важна роля в жизнените процеси на организма

Те представляват основна част от храната на човека, необходима за поддържане на жизнените процеси в неговия организъм


В изграждането на човешките органи, мускули, кожа, коса, нокти, както и на огромното количество ензими, участват най-разпространените елементи на планетата

  • азотът (78% от атмосферния въздух),
  • кислородът (21% от атмосферния въздух, най-разпространеният елемент – 52% от атомите в природата)
  • водородът (вторият по разпространение атом в природата с дял 17%). Метаболизмът на човека е неразривно свързан с редица химични елементи, повечето от които са широко разпространени на планетата – калий, калций, магнезий, желязо, мед, цинк, манган, фосфор, силиций и т.н. Човешкият организъм е в невероятен синхрон със средата на обитаването му, притежава удивителен метаболизъм, черпещ енергия и градивни елементи за възстановяване на клетките на своето тяло от заобикалящата го среда.

Въглехидратите представляват основна част от храната на човека, необходима за поддържане на жизнените процеси в неговия организъм

Въглехидратите са продуцирани от растенията, които се появяват на Земята преди около 450 милиона години. Близо триста хиляди вида растения с помощта на енергията на слънчевата светлина превръщат  водата и атмосферния въглероден диоксид в глюкоза – вещество с необикновени свойства, от което по-нататък те синтезират невероятен брой въглехидрати – най-разпространения клас органични вещества на планетата.

В използваната от човека храна се съдържат ограничен брой от тях – глюкоза, фруктоза, рибоза, захароза, малтоза, лактоза, нишесте, пектин, инулин и целулоза. Всяко едно вещестно има своето място в сложната плетеница от метаболитни процеси, протичащи в човешкия организъм.

Източник:jivotatdnes.bg


Коментари