Публикация

Проф. Арман Постаджиян застана начело на Дружеството на кадриолозите в България

Над 1200 учени от цял свят се включиха в XV-ия Национален конгрес по кардиология, който се проведе в НДК от 6 до 9 октомври



Проф. Арман Постаджиян встъпи в длъжност като председател на Дружеството на кардиолозите в България (ДКБ). Това стана по време на отчетно-изборното събрание на XV-ия Национален конгрес по кардиология, който се проведе от 6 до 9 октомври в НДК.

Съгласно устава проф. Постаджиян, който е началник на Отделението по кардиология към Клиниката по кардиология в Университетската болница „Света Анна” - София, беше избран за председател на дружеството преди две години. На поста той сменя доц. Васил Велчев.

На събранието беше избран и следващият председател, който ще застане начело на дружеството от 2018 г. Това е доц. Мария Токмакова, началник на Отделението по кардиология в Унивесритетската болница „Св. Георги” - Пловдив.

В конгреса по кардиология се включиха над 1200 учени и практикуващи кардиолози от цял свят, като бяха обсъдени най-новите достижения в тази област, сред които методи за превенция и лечение на сърдечносъдови заболявания (ССЗ) – световният водещ фактор за преждевременна смъртност сред населението. 

Годишно в Европа от ССЗ умират над 4 млн. души, а у нас на тях се дължат средно между 60% до 70% от всички смъртни случаи. Това нарежда България на едно от челните места по смъртност от ССЗ, затова една от водещите цели на ДКБ е тяхното намаляване чрез информационно-образователна кампания за превенция сред населението и чрез провеждането на научни форуми за обмен на лечебни практики между български и чуждестранни специалисти. 

„Колеги, присъствието ви в тази зала е важно не само за мен. Позволявам си да кажа, че вие правите света, и в частност България, едно по-сигурно място. Защото вашето присъствие гарантира спасяването на човешки животи дори при най-неблагоприятните обстоятелства. Благодаря ви!”, заяви доц. Васил Велчев, досегашен председател на Дружеството на кардиолозите в България. 

„През годините Националният кардиологичен конгрес се е утвърдил като отлична възможност за обмяна на добри практики и знания между български и чуждестранни специалисти относно последните достижения в кардиологията”, гласеше част от обръщението на президента Росен Плевнелиев и секретаря по здравеопазване и иновации на президента Анна-Мари Виламовска.

„Благодаря на целия екип на дружеството, че винаги сте били активни и сте се отзовавали бързо, когато е трябвало да взимаме важни решения за здравето на хората”, заяви д-р Ваньо Шарков, заместник-министър на здравеопазването. Д-р Даниела Дариткова-Проданова, председател на Комисията по здравеопазване в НС, благодари на ДКБ за успешното партниране през годините. 

„Благодаря ви, и че имате изключително добра обществена активност и популяризирате методите за превенция от сърдечносъдови заболявания сред обществото, чрез различни кампании. Вие сте призвани да променяте мрачната статистика на сърдечните заболявания и го правите”, допълни още тя. 

Поздрави бяха поднесени лично и от Христо Григоров, председател на Българския Червен кръст, според който ДКБ е „опора на обществото”. 

По време на конгреса бяха връчени и почетни знаци и грамоти на проф. Светла Торбова, проф. Тихомир Даскалов, проф. Младен Григоров и д-р Максим Хазан за техните заслуги и постижения в областтта на кардиологията в България. 

Лекции изнесоха водещи български и чуждестранни кардиолози. Тази година в програмата на националния конгрес, освен традиционните научни сесии на работните групи към ДКБ, бяха включени и съвместни сесии с близки дружества и организации, фокус лекции на актуални теми, експертни мнения, панелни дискусии и обучителни сесии с практическа насоченост. 

---------

на снимката: бъдещ председател - доц. Мария Токмакова, председател - проф. Арман Постаджиян, бивш председател - доц. Васил Велчев


Коментари