Публикация

Да се сгреем бързо


Зимата закъсня много, но пък не остави много време за адаптация - градусите главоломно спаднаха и вече дни наред се въртят около минус 10 – минус 20 градуса. Почти сигурно е, че и след недълъг престой навън, ще се приберете премръзнали.

Най-бързият начин за сгряване е топлият, но не горещ чай с лимон. Най-добре – зелен чай с мед и лимон. Много добър ефект има чаша топло мляко с мед.

Ако усещате неразположение или разтрисане – вземете подсилваща доза витамини, а горещия душ съчетайте с автомасаж за още по-активно раздвижване на кръвта. Ако това не е възможно в момента – отличен ефект ще има и гореща баня за краката.

Въпреки широко разпространеното мнение, използването на алкохол за загряване не е препоръчително. Особено ако сте на улицата при силен мраз.

Наистина, първите 50 грама от силно питие нормализират кръвообращението, разширяват кръвоносните съдове и създават усещане за прилив на топлина. Точно това съдоразширяващо действие на алкохола обаче може да е много опасно, ако продължите „загряването”, защото едновременно се активизира и отделянето на топлина. Така, вместо загряване, настъпва преохлаждане на тялото.

Коментари