Публикация

Увеличават се случаите на диабетни усложнения

Пациентите, които търсят помощ при нас като невролози, се оплакват най-често от главоболие, мигрена, дископатия, неврози. Сред нашите пациенти са и хора с диабетна полиневропатия и инсулт.


 Правя ЕЕГ – електроенцефалография, това е изследване за функцията на мозъка, което е наложително при симптоми като главоболие, припадъци, световъртеж. За съжаление се увеличават случаите на диабетна полиневропатия, това е тежко усложнение на диабета и ако не се лекува добре и последователно, може да се стигне дори до загуба на крака. Този проблем е пряко свързан с повишената заболеваемост от диабет, която отчита и статистиката.

От всекидневните си наблюдения мога да кажа, че зачестяват оплакванията от главоболие и световъртеж при млади хора – причините са основно свързани с продължителното взиране в екрана на компютъра, неразумното използване на мобилните телефони и т.н.

Голям проблем е, че много хора не се лекуват, много често пациенти с диабет идват при нас вече с доста напреднали усложнения. Високите нива на холестерол и триглицериди пък постепенно увреждат мозъка и водят до инсулт. Хората масово не са свикнали да се грижат профилактично за здравето си и търсят помощ, когато се влошат. Добре е да ходят при своя общопрактикуващ лекар, да си правят елементарни кръвни изследвания – на кръвна захар, холестерол, триглицериди. Особено това се отнася за по-възрастните, над 45 години.

В нашия център има 30 висококвалифицирани лекари и мога да насочвам пациентите си към всякакъв специалист, от който биха имали нужда, както и към образна диагностика. За инсулт се прави изследване със скенер и ядрено-магнитен резонанс, също така много често това се налага и при дископатиите и дисковите хернии. А трябва да кажа, че пациентите с оплаквания от болка в кръста, в гръбнака се увеличават – във всички възрасти. Разбира се, с напредването на годините се явяват и увреждания в костите и ставите и оплакванията се засилват (хората знаят този проблем като „шипове“). Когато при млади хора се появят болки в кръста – от простуда или от т.нар. сецване, трябва своевременно да потърсят помощ, за да се види точно причината. Тогава се правят образните изследвания, за които споменах, при които се вижда структурата на гръбначния стълб. След като докажем диагнозата, лечението включва освен медикаменти, също и физиотерапия, препоръчваме също евентуално балнеолечение, много е полезно – в България има и изобилие от възможности за това.

Всички значими заболявания, като инсултите например, мозъчно-съдовата болест са осигурени с лечение по линия на здравната каса. Когато установим, че пациентът има нестабилна походка, световъртеж, главоболие, схващане на ръцете, забравя и т.н., можем да изписваме лекарства по НЗОК. При доказана от невролог диабетна полиневропатия също се изписват лекарства с намаление и те се взимат продължително.

Всеки човек, независимо че няма оплаквания, трябва редовно да посещава личния си лекар. А при известни симптоми - главоболие, забравяне, обърканост на моменти, слабост в ръка или крак, треперене на ръцете – незабавно трябва да се потърси медицинска помощ. Това може да са признаци на инсулт, а той е една от основните причини за смъртност в България, а и в света.


Коментари