Публикация

Лечението на разширени вени – без разрези, белези и болка с технологиите на 21-ви век

Лечението на разширени вени – без разрези, белези и болка с технологиите на 21-ви век

С навлизането в практиката на модерните безкръвни методи за лечение решаването на проблема с разширените вени вече става без операция и без болничен престой - бързо, ефективно и безболезнено!


Страдате ли от тежест, дискомфорт и отичане на краката, особено в края на деня? Получавате ли периодично схващане на мускулите (т.нар. крампи) и сърбеж по кожата на краката? Имате ли оцветяване на кожата около глезените си? Забелязали ли сте изпъкнали над кожата, удължени и извити вени на краката или разширени капиляри? 

 

Ако отговорът на някои от тези въпроси е „ДА“, най-вероятно страдате от т.нар. хронична венозна болест, чиято основна изява са т.нар разширени вени (наричани още варикозни вени или варици). Те могат да се появят в различни части на тялото, но най-често засягат повърхностните вени на краката. Разширените вени са едно от най-разпространените заболявания в индустриално развитите страни на Европа и Северна Америка, което ги нарежда до социално значими заболявания като артериалната хипертония и захарния диабет. Въпреки това заболяването неправилно остава встрани от вниманието както на самите пациенти, така и на медицинските специалисти, като решение на проблема се търси едва в напредналите стадии на болестта, когато качеството на живот на страдащия е силно влошено. През последните години поради бурното развитие на високите технологии, промяната в работния режим и стила на живот на много хора честотата на венозните заболявания расте, като прогнозите са, че в бъдеще тази тенденция трудно ще се промени.

 

Има ли разлика в честотата на болестта при мъжете и жените?

 

Заболяването засяга между 30-40 % от хората в България като честотата при жените е по-висока в сравнение с тази при мъжете. По статистически данни всяка трета жена има някаква форма на хронична венозна болест, докато при мъжете честотата е 1:5. Причината е, че при жените хормоналните промени, особено по време на бременността, влияят на еластичността на венозната стена. Друг фактор, свързан с бременността, е и механичното притискане в малкия таз от плода, което води до повишаване на венозното налягане и оттам до повишен риск от поява на разширени вени или допълнително влошаване на вече същестуващите такива.

 

Основни симптоми и признаци на болестта:

 

- болка, тежест, парене, сърбеж, оток и мускулни крампи на краката

- поява на изпъкнали вени над кожата или разширени капиляри

- кожни промени: оцветяване на кожата предимно около глезените (т.нар. хиперпигментация), наличие на труднозарастваща активна или заздравяла рана най-често по вътрешната страна на глезена;

 

 

Какви са рисковите фактори за развитие на разширени вени?

 

Като един от основните фактори за развитието на разширени вени трябва да посочим генетичната предразположеност. Тоест ако единият или двамата ви родители страдат от разширени вени, вероятността и вие да развиете заболяването е много висока. Допълнителни предразполагащи фактори са: продължителното стоене в право или седнало положение с липса на движение, напредването на възрастта, излагането на високи температури, приема на хормонални медикаменти, бременността, наднорменото тегло, тютюнопушенето, прекалено стегнатите дрехи и обувките на високи токове.

 

Какви са начините за профилактика на заболяването?

 

Редно е да се спазва определен двигателен и хигиенно-диетичен режим. Трябва да се избягва продължителното стоене в право или седнало положение с липса на движение. Именно затова заболяването е често срещано при офис служители, учители, хирурзи, програмисти, фризьори, готвачи и др. Хора, практикуващи тези или подобни професии е добре да носят медицински ластични чорапи, които могат да се купят в аптеките или в санитарните магазини. Излагането на високи температури (напр. сауна, парна баня, топли басейни, топли помещения и т.н.) също влияе негативно на вените. Хормоналните контрацептиви, нерационалното хранене, тютюнопушенето, неудобните дрехи и обувки са други причини, които могат да бъдат избегнати от пациентите.

 

При какъв специалист трябва да потърся помощ, ако имам съмнение за проблем с вените?

 

Тъй като истинското състояние на вашите вени невинаги е видимо, е редно да се консултирате с квалифициран съдов специалист (ангиолог или съдов хирург), който да осъществи клиничен преглед и прецизна доплерова диагностика на венозната ви система. Доплеровото изследване  е абсолютно безвредно и безболезнено. Именно чрез него се установява в коя част на венозната система има увредени венозни клапи, които са причина за появата на разширени вени в дадена област. Разпространена грешка е да се стартира лечение само на видимите разширени вени без да се направи прецизно доплерово изследване на венозната система, защото по този начин се лекува само последствието, но не и причината.

 

Ако вече имам разширени вени, това означава ли, че трябва да се подложа на операция?

 

лагодарение на технологиите на 21-ви век наличието на разширени вени вече не означава непременно операция. С навлизането в практиката на модерните безкръвни методи за лечение решаването на проблема с разширените вени вече става без операция и без болничен престой - бързо, ефективно, без шевове и белези. 

 

Повече информация, свързана със съвременното лечение на разширени вени, може да прочетете на уебсайта на клиниката на Д-р Радев: www.varixclinic.bg

 

Телефони за контакт и записване на часове:

02/404 85 75

0882 102 120

(от 9.00 до 17.00 ч. в делнични дни)

 

 

Д-р Ангел Радев завършва медицина през 2007 г. в Медицинския университет в София. Има защитена специалност по ангиология (съдова медицина). Сертифициран специалист по ултразвукова съдова диагностика, ендовенозна лазерна аблация, механо-химична аблация и склеротерапия на разширени вени. Професионалният му път започва в Отделението по съдова хирургия и ангиология на Националната кардиологична болница. В следващите години работи последователно в болница „Токуда“ и Сити Клиник. През 2014 г. създава Сектор по Ангиология и миниинвазивно лечение на разширени вени в МБАЛ „Надежда“, като понастоящем е консултант към болницата. През 2019 г. основава и най-голямата в България специализирана клиника за лечение на венозни заболявания - Варикс Клиник - венозен лазерен център. Основен акцент в работата му е миниинвазивното лечение на разширени вени, съдовата диагностика, профилактиката и лечението на артериалните и венозните заболявания, както и скрининга и профилактиката на атеросклерозата. Специализирал е в САЩ, Австралия и Германия в областта на съвременното лечение на венозните заболявания. Участвал е в множество международни обучителни курсове и конгреси. Член е на Българското дружество по съдова хирургия и ангиология, Националното дружество по ангиология и флебология и на Българското дружество по ендоваскуларна терапия.

Коментари