Публикация

Подкрепа за МУ-София от студентските съвети

Националното представителство на студентските съвети с позиция* за случващото се в МУ-София


Националното представителството на студентските съвети, в качеството си на единствения законоустановен орган за защита на студентските права и интереси, заявява своята позиция относно възникналата ситуация в Медицински университет – гр. София.

Ние, като студенти и пряко зависими от случващото се в сферата на висшето образование, сме силно притеснени от поредната доза лоши новини, които излизат в публичното пространство. Всички публикации за злоупотреби, съмнително разпределение на публични средства за лични нужди и „търговия“ с академични длъжности и титли силно демотивират студентите и влияят негативно на учебния процес. 

Случаят преди време със Стопанска академия „Д. А. Ценов“ - гр. Свищов, а сега и с одитния доклад на Министерството на образованието и науката, касаещ Медицински университет – София, са показателни за това как не трябва да се управлява един университет и още повече засилиха мнението, че образователната ни система е далеч от представите за качествено и модерно европейско образование. 

Категорично сме против такъв тип управление, погазване на закони и разходване на средства. Категорично сме против студентите, били те български или чуждестранни граждани, да са приравнени на инструмент за попълване на дупки в бюджета. Такива нарушения и гаври с човешки съдби са меко казано недопустими. Всичко това буди огромна тревога в студентската общност и в обществото, като води след себе си недоверие в институциите и в частност към системата на висшето образование.

Ние вярваме, че след всички разследвания и разкрития, които се случиха и предстоят да се случат, ще разберем истината за случващото се в МУ-София и заедно със студентите на университета и преподавателите ще работим за изчистване на неговото име и имидж пред обществеността. 

Надяваме се, че медийният интерес и развитие на събитията няма да повлияят негативно на учебния процес във висшето училище, а така също няма да бъде нанесена вреда върху студентите и преподавателите. За нас най-важно е да се запази добрият тон в отношението към студентите и те да не бъдат неволни свидетели на междуличностни и вътрешно-управленски войни, които да се отразяват негативно на тяхното обучение.

Държим да подчертаем, че образованието ни има и друга страна – академична, стойностна и професионална. Знаем, че академизмът, прозрачността и трудолюбието са основата за изграждане на младия човек, престъпил прага на което и да е висше училище в страната. 

За нас, Университетът е извор и храм-пазител на нрави и ценности за цялото ни общество. Университетът е символ на духа, традициите, вярата и силата на човешкия разум. Това е мястото, където се формират и създават бъдещите творци на съвременна и модерна България. Нашият апел към всички, които работят в системата на висшето образование, е да не забравят, че без Университет в истинския смисъл на думата – академичен, модерен и стойностен, ние не бихме могли да продължим развитието си като държава в днешния динамичен и променящ се свят. 

Бъдете отговорни към нашето бъдеще! 

Не допускайте търговците в храма!

___________

* Позицията е публикувана без редакторска намеса.

Коментари