Публикация

Лечението на подаграта трябва да започне още в първите часове на кризата

Подаграта е метаболитно възпалително ставно заболяване, характеризиращо се с натрупване на кристали пикочна киселина (ПК) в ставите и околоставните структури


Подаграта е метаболитно възпалително ставно заболяване, характеризиращо се с натрупване на кристали пикочна киселина (ПК) в ставите и околоставните структури при серумни нива на ПК над физиологичния праг на разтворимост – 420 µmol/l за мъже и 360 µmol/l за жени. Тези кристали отключват възпалителен отговор, чиято изява е подагрозната криза. Още преди хилядолетия тази болест е наричана „царска” или „болест на кралете”. Причината, въпреки подозренията, че е  свързана с „пиршествата”, е „интелигентността” и сходство в структурата на ПК с тази на кофеина, въздействащи на сходни рецептори в мозъка с „възбудно” влияние.

Заболяването е резултат на нарушения баланс между синтеза и екскрецията на ПК. В 90% от случаите е нарушена елиминацията и едва в около 10% от населението има генетично обусловена повишена ПК в серума, без това да води до повишена заболеваемост от подагра. Засяга предимно мъже, като отношението мъже:жени е 9:1. Менопаузата увеличава риска за развитие на подагра при жените. Честотата на заболяването постепенно нараства в последните няколко декади.

Серумните нива на ПК може да са нормални, дори ниски и да е налице ставна криза и обратно. Това зависи от редица провокиращи фактори. Промени във външните условия, свързани с тъканна ацидоза, водят до кристалообразуване и възникване на ставна криза - тесни обувки, продължително ходене и умора, диетични грешки, гладуване, бързо отслабване, жажда, фебрилитет. В класическите случаи ставната криза започва внезапно и най-често през нощта. Засяга преимуществено става на долен крайник - голяма палецова става, глезен, коляно. По-рядко се изявява в горен крайник - стави на пръстите, китка, лакътна става. Ангажираната става е силно болезнена и оточна. Кожата над нея е зачервена, лъскава, топла и опъната. Движенията са много болезнени до невъзможни. Болката е изразена и в покой. Възпалението може да се разпространи и в околните меки тъкани (най-често ходилото и гърба на ръката). Обикновено ставната криза отзвучава за 3-10 дни. По-късно кризите обикновено зачестяват, стават по-продължителни и по-бавно се повлияват от лечението.

Късно диагностицирана и неправилно лекувана подагрозна криза води до самоподдържане на възпалението с последващи деструкции на хрущяла и костта, развитие на бъбречна увреда и инвалидизация. Повишената ПК е рисков фактор за сърдечносъдови заболявания.

Пациентите с подагра трябва да спазват диета и да променят стила си на живот. Препоръчва се намаляване на приема на богати на пурини меса (черен дроб, бъбреци, момици) и морски дарове, както и на подсладени с царевичен сироп, богати на фруктоза безалкохолни и енергийни напитки. Окуражава се приемът на нискомаслени млечни продукти и зеленчуци. Препоръчва се намалена употреба на алкохол (най-вече на бира, но важи и за виното и концентрирания алкохол).

Медикаментозното лечение се осъществява под контрола на специалист ревматолог и е част от комплексния терапевтичен подход. Лечението на острата подагрозна криза трябва да бъде започнато през първите няколко часа от началото на кризата за постигане на оптимален ефект. Своевременното поставяне на диагнозата е в основата на правилното лечение и превенцията на усложненията.

Д-р Мария Недкова е ревматолог в Отделението по ревматология в Бургас. Специализирала е ревматология във ВМА-София и МБАЛ-Бургас. Публикува в списание InSpiro и е част от авторския колектив на „Ръководство по белодробни болести“. Има награда за клиничен случай на тема „Алгодистрофия на ходило като паранеопластичен синдром при белодробен карцином”. Член на Българското дружество по ревматология. Диагностицира и лекува дегенеративни, обменни и възпалителни ставни заболявания, системни заболявания на съединителната тъкан, мекотъканен ревматизъм. Помага при ревматоиден артрит, болест на Бехтерев, псориатичен артрит, реактивен артрит, системен лупус еритематозус, прогресираща системна склероза полидерматомиозит, фибромиалгия, остеопороза, остероартроза, подагра, неясен ставен синдром и др. Предлага вътреставни апликации на хиалуронова киселина и кортикостероид, периставни апликации, ехография на стави, изготвяне на Протоколи за биологични лекарства, антиостеопоротични и др.

За консултация и записване при д-р Недкова:
056/81 64 54; 0876 35 77 36.
Договор с НЗОК и частен прием в МЦ „Св. Николай Чудотворец”, бул. „Стефан Стамболов“ №73.
Приемни дни: понеделник и сряда от 14:00 до 19:00 часа

Коментари