Публикация

Отслабването при нормално хранене е повод за преглед

Значителна част от раковите заболявания на стомашно-чревния тракт нямат никакви или се проявяват с минимални симптоми в началото на процеса.


През последните години възпалителните заболявания на стомашно-чревния тракт, за които по принцип е характерно сезонното обостряне, зачестиха във връзка с увеличения стрес. Дори вече наблюдавам при по-млади хора и при ученици заболявания, които преди бяха характерни за по-възрастните – гастрити, дуоденити, колити. По-често се срещат и автоимунните заболявания в нашата област, като болестта на Крон и улцерозният колит. За това влияе основно начинът на живот и хранене – много често приемаме храни с консерванти, подобрители, оцветители, овкусители и всякакви други добавки.

Напредъкът в медицината ни дава възможността рано да откриваме заболяванията, което е особено важно по отношение на злокачествените процеси. Ако един полип в дебелото черво бъде открит и премахнат по време на колоноскопия още в предраковия стадий, елиминираме опасността човекът да развие инвазивен тумор от този полип. Но е важно и съдействието на самите пациенти – профилактични прегледи и посещение при лекаря дори при минимални оплаквания. Защото значителна част от раковите заболявания на стомашно-чревния тракт нямат никакви или се проявяват с минимални симптоми в началото на процеса. Разбира се, далеч не всяко оплакване се дължи на тежки заболявания. Но и възпалителните болести на хранопровода, стомаха, дванадесетопръстника, тънкото и дебелото черво изискват прецизна диагноза и своевременно лечение.

Затова всеки, който има един или няколко от следните признаци, особено ако се наблюдават продължително, трябва да се консултира с гастроентеролог: киселини и парене, трудно преглъщане, бързо засищане, гадене и повръщане (извън вирусно заболяване), болки и спазми високо или ниско в корема, подуване, промяна във вида или ритъма на дефекацията, примеси от кръв и/или слуз, необяснима загуба на тегло.

По време на един комплексен преглед специалистът ще прецени точно какви изследвания са необходими. Паренхимните органи – черен дроб, панкреас, далак, бъбреци, могат да бъдат огледани чрез ехография, а ако се налага, кухите органи в корема се диагностицират най-точно чрез горна и/или долна ендоскопия. По време на тези изследвания може да се вземе материал за цитологично, хистологично и микробиологично изследване, както и да се премахнат съмнителни образувания. Не е оправдан страхът на някои пациенти от гастро- и колоноскопията. Те могат да се направят и чрез краткотрайна обща анестезия, но в никакъв случай не става въпрос за някаква мъчителна процедура. Неслучайно в развитите държави хората се подлагат и без никакви оплаквания на профилактично ендоскопско изследване след 40-45-годишна възраст. А при анемия или кървене, дори и да се знае, че пациентът има хемороиди, се прави колоноскопия, защото над хемороидите също може да има тумор. Когато при изследването се установят полипи, лекарят определя кога да е следващата процедура. А без оплаквания обикновено ги правят на 5 години. В много държави това е изискване на здравните застрахователни компании, защото и за тях е много по-ефективно да платят за профилактика, отколкото след това за лечение на напреднали заболявания.

Тел. за записване за преглед 0888 490 492.

Коментари