Публикация

В сезона на вирусите – как да се предпазим и да избегнем усложненията?

Една от грешките е, че се лекуваме сами


Това, от което боледуват повечето хора в момента, не е грип, a вируси, заяви доц. Атанас Мангъров - завеждащ детското отделение към Инфекциозна болница – София, пред Нова телевизия.

През последните дни през кабинета на общопрактикуващия лекар д-р Гергана Николова преминават по 50-60 болни пациенти с кашлица, болки в гърлото, повръщане, отпадналост, температура. „Пълно е с болни деца, с възрастни в безпомощно състояние, много дехидратирани“, отбеляза д-р Николова.

По думите й една от грешките, които хората допускат в подобни ситуации, е, че се лекуват сами. „Трябва да се внимава какво се яде и пие, важно е да се ограничат контактите. Консултирайте се по телефона с лекаря, ако не може да отидете при него.

Много е ниска здравната култура, дори когато сме чули, че има вирус. Трябва да си мием често ръцете и да проветряваме помещенията, в които работим, живеем. Всичко това важи и за децата ”, подчерта д-р Николова.

По думите на лекарите е важно, когато едно дете се разболее, то да си остане вкъщи, да не бъде насилвано да яде, да приема повече течности. Не бива да се ходи на детска градина или училище с лекарствата и сиропите, изписани от лекаря.

Ние сме заразни 24 часа преди да се появят симптомите”, каза още доц. Мангъров.

„Хубаво е да се отиде на лекар още в началото, но е важно и общото състояние. Много често при децата тези вируси водят след себе си и вирусни пневмонии”, допълни д-р Николова.

„Обективните критерии, по които може да се ориентираме за това, че защитите на едно дете са преодолени и то е болно, е дали има температура. 37,1 е точно толкова температура, колкото и 39,9. Информацията, която получате от едната и от другата стойност, е, че детето е болно. Не е вярно, че ако е с 39 градуса е по-болно, отколкото ако е с 37,1. Ако днес вдигне температура, това означава, че следващата седмица, до 10 дни то ще е болно“, отбеляза доц. Мангъров.

Той е категоричен, че липсата на спорт не може да се компенсира с някакъв вид имуностимулатори или имуномодулатори.

„Гледаме децата да са добре облечени, обути, много добре нахранени, но никой не говори за закаляване, за профилактика, за излизане и игра на открито. Нашите деца стават все по-пълни, по това време на годината не са навън, защото, не дай си Боже, могат да се намокрят. Колко от децата излизат навън сега и играят, когато е 15 градуса и вали? Как няма да са болни?“, подчерта д-р Николова.

Специалистите допълниха, че сега е подходящото време за поставяне на ваксина срещу грип.

Вижте целия разговор във видеото.

Коментари