Публикация

Наследствен рак на гърдата

Наследствен рак на гърдата

„Една от осем жени ще развият рак на гърдата през живота си“ – това сочи световната статистика



Една от осем жени ще развият рак на гърдата през живота си“ – това сочи световната статистика, изследваща фактори, които предизвикват рак на гърдата, и превенцията на заболяването. Ако в общата популация рискът от развитие на рак на гърдата е около 12%, то някои дами са много по-силно застрашени. Как да разберем попадаме ли във високо рисковата група с опасност от развитие на онкологично заболяване?

Изключително много са факторите за развитие на рак на гърдата, лечението в последните десетилетия се подобрява и резултатите са по-висока обща преживяемост на пациентите, но съществува и една изключително тревожна тенденция – възрастта, при която се развива рак на гърдата, намалява главоломно. Все повече млади жени между 20-30 годишна възраст стават жертви на заболяването без да знаят каква е конкретната причина за заболяването. В случаите на ранно диагностицирано онкологично заболяване преди 50 годишна възраст специалистите трябва да проследят семейната история и да идентифицират наследствените фактори, поради които се е развило заболяването.

При млади жени с налична фамилна история на ракови заболявания се препоръчва генетично изследване за установяване на повреди в генетичната информация, което да потвърди или отрече наследяването им. Ако резултатите са положителни, рискът от рак на гърдата е 85%, а от рак на яйчниците – 45%. Независимо какъв ще бъде полученият резултат, той осигурява спокойствие на дамите, тъй като те ще имат информацията колко често да се преглеждат, какъв е рискът и за техните роднини, кои органи да проследяват внимателно и какви превантивни мерки да вземат.

Генетичните изследвания са тип изследвания, които се правят еднократно през живота. Те показват генетичния подпис на пациента, който не се променя, а данните му остават в големи бази. При направата на нови открития лабораториите-извършители на изследването, които запазват данните, могат да се свържат с пациентите и да предоставят допълнителна информация. При развитието на изключително много нови терапевтични схеми в онкологията, тенденциите са атакуване на конкретно изменение в туморните клетки. Сега най-големият пробив в лечението на рака на гърдата е атакуване на наследствения рак на гърдата чрез специални медикаменти, различаващи се коренно от химиотерапията.

Попитайте Вашите лекуващи специалисти за скрининга на млечните жлези, запишете си преглед и разберете как можете да се изследвате за генетична предразположеност. Отговорността за Вашето здраве е до голяма степен във Вашите ръце, а неглижирането на профилактичните прегледи може да доведе до късно диагностициране на злокачествено заболяване. 

Коментари