Публикация

Лекари от Пето ДКЦ в София не са получавали заплати три месеца

Съществува и друг проблем между управителя и общопрактикуващите лекари в центъра


Лекарите и медицинските служители от Пето ДКЦ в София, което се намира в Студентски град, повече от три месеца работят без да получат заплата.

Управителят на центъра д-р Григор Малев заяви пред БНТ, че това се дължи на по-малкото приходи през летните месеци. Самият той в началото на октомври бил получил заплатите си за юни, юли и август.

В лечебното заведение са останали 40% от лекарите, които са работили при встъпването му длъжност преди три години. Останалите медици били привлечени от предишния управител в друго лечебно заведение, намиращо се на 200 метра от диагностично-консултативния център.

„Т.е. оставаме без лекари. Заработката от касата е на базата на процента лекари, които работят. Всичко е платено до началото на лятото. Тъй като средствата на ДКЦ-то, поради ниската заработка и поради факта, че огромен брой лекари излязоха в отпуска, юли и август дори се е стигало да сме с един лекар в продължение на 15, 17-18 дни. Лятото е един изключително слаб сезон за ДКЦ-то, тъй като няма никакви студенти, няма никакви хора в Студентски град и падат много приходи. Приходите стигнаха до 20 хиляди лева на месец“, подчерта д-р Малев.

В лечебното заведение има и друг проблем. 

От три месеца не можем да се споразумеем с д-р Малев за договорите за наеми и режийните разходи. Дотогава плащахме наем на Столичната община, а режийните – на ДКЦ-то. След трансформиране на собствеността обаче ние трябва да сключим договори за наем с д-р Малев. Цените, които той поиска първоначално, бяха невъзможни. Обявеният конкурс за наем след наша жалба до Комисията по здравеопазване в Столичната община беше отменен. Оттогава с официален отговор му беше препоръчано да се споразумеем съгласно общинската наредба 22 за наемни отношения. Но до момента не можем, искат се непосилни за нас пари”, каза д-р Ангелова, общопрактикуващ лекар в здравното заведение.

По думите й проблемът засягал общо 17 лекари от две групови практики. „Ние обитаваме малко под 10% от площта на сградата. Според това, което ни се предлага в момента, ние трябва да плащаме 40% от режийните разходи – за ток и т.н.“, допълни д-р Ангелова.

Управителят д-р Малев поясни, че единствените, имащи право на 10 до 15 % режийни, са личните лекари, с които е постигнато споразумение.

Коментари