Публикация

Прехранването влошава здравето на децата


За съжаление децата все по-често страдат от заболявания, които традиционно обществото смята за присъщи на третата възраст. Основната причина е в нездравословния начин на живот и ранното затлъстяване.

Това каза пред Хелт медия доц. Калинка Коприварова, национален консултант по детска ендокринология и обмяна на веществата.

„Често на децата се угажда с висококалорийни храни, водят ги във веригите за бързо хранене като награда и за забавление. Там децата свикват да поемат големи количества силно овкусени продукти. Стресът, на който са подложени много от малките, също е сериозна предпоставка за наднормено тегло, защото се променя хормоналният баланс в организма”, подчерта доц. Коприварова.

По думите й, най-често причината за наднорменото тегло при децата в днешно време не е недохранването, а прехранването. То започва още от приготвянето на адаптираните млека при кърмачетата, когато някои от майките препълват мерителните лъжички и така увеличават калорийния прием.

„Разбирането, че здраво е пълното дете, трябва да остане в историята. Здравословното хранене осигурява идеалното нормално тегло за съответната възраст и съответния ръст. Аксиомата „Яж, за да си здрав” важи дотолкова, доколкото трябва да се поддържа нормално, а не свръхтегло”, категорична е доц. Калинка Коприварова.

Коментари