Публикация

Високото кръвно може да докара деменция

Хипертонията трябва да се лекува още на средна възраст, след 70 години вече ще е много късно, смятат специалисти



Високото кръвно налягане, особено на средна възраст, може да отвори врата за деменцията, предупреждава Американската асоциация за сърцето (AHA) в научно изявление.  

Деменцията засяга между 30 и 40 милиона души по света. Броят им се очаква да се ут рои до 2050 г. Хората с хипертония имат склонност към деменция. Дали контролирането на високото кръвно намалява шансовете за развитие на деменцията обаче още не е научно доказано,  обяснява авторът на изявлението д-р Константино Ладекола, професор по неврология в Медицинския колеж “Уайл Корнел” в Ню Йорк.

„Има много изследвания с малък мащаб, които наблюдават хора, лекувани от високо кръвно. В по-голямата част от случаите е налице подобрение на мисловната им дейност.

Това, от което ние наистина имаме нужда обаче, е изследване на

връзката между високото кръвно и когнитивната дейност

Това трябва да е голямо проучване, което да се фокусира само върху тези две неща“, коментира проф. Ладекола. 

Високото кръвно налягане е възможно най-лошото нещо за мозъка, обяснява специалистът. Първо, хипертонията уврежда кръвоносните съдове в мозъка и води до втвърдяване на артериите. Второ, тя влияе на малките кръвоносни съдове и на способността на мозъка да контролира притока на кръв, което е от съществено значение за нормалната му работа. „Макар че нямаме събрани научни доказателства, сме убедени, че лечението на високото кръвно налягане ще си остане един от ключовите моменти. То не само спасява мозъка, но и сърцето и бъбреците. Така че при липсата на доказателства най-добрият подход си остава да се контролира кръвното налягане“, се казва в текста. Изявлението на американската асоциация AHA бе публикувано онлайн в списанието „Хипертония“.

Повечето от изследванията, прегледани от асоциацията, не са проследявали директно ефекта, който високото кръвно оказва върху деменцията. Затова и не е било възможно да се изготвят категорични препоръки за лекарите относно това какво лечение да провеждат на пациенти с такова заболяване, обяснява проф. Ладекола. 

Един от проблемите е, че

могат да минат години от момента, в който е диагностицирано

високото кръвно, до първите признаци на деменцията

Затова и имаме спешна нужда от изследвания в дългосрочна перспектива, които да ни дадат отговор на въпросите кога трябва да започне лечение, за да бъде защитен мозъкът, какво е идеалното кръвно налягане, което трябва да се постигне, и кои медикаменти могат да помогнат.   

В момента върви изследването БЯГАНЕ-МОЗЪК, което трябва да даде оценка на лечението на високо кръвно, при което се спира развитието на деменцията. Резултатите от него се очакват следващата година, поясняват авторите на изявлението от асоциацията. Дотогава д-р Ладекола препоръчва лечението на високото кръвно да се извършва според всеки конкретен случай, за да се предпази мозъка, сърцето и бъбреците на пациентите.

Според д-р Сам Ганди от Центъра за когнитивно здраве към болницата „Маунт Синай“ в Ню Йорк контролирането на кръвното налягане на средна възраст вероятно намалява риска от деменция в по-късните етапи от живота. „Инстинктът ми подсказва, че това е така, но трябват доказателства. Ако хипертонията остане нелекувана в годините на средната възраст, тогава започването на контрола на кръвното налягане по-късно може и да няма положителен ефект, даже може да нанесе вреда“, смята др Ганди. 

Учените вече са наясно, че деменцията започва на средна възраст. До момента, в който симптомите се появят, пациентите обикновено вече са на 70 – 80 години, а даже и по-възрастни. „Дотогава конят вече е излязъл от конюшнята, така че и да затворим вратата в този момент, вече е прекалено късно“, обяснява специалистът. Той прогнозира, че

след известно време лекарите ще започнат да правят

скенер на мозъка на хората около 50-годишна възраст,

като го повтарят на всеки 2 до 5 години след това. 

„Работим върху деменцията, но досега нямаме пробив. И това ще бъде така, докато осъзнаем, че на 65 години вече може да е твърде късно да повлияем на хода на това заболяване. Може да се наложи след време да започнем интервенции още на 45-годишна възраст“, прогнозира д-р Сам Ганди. 

Източник: Health24


Коментари