Публикация

Жена с мозъчен кръвоизлив е спасена чрез уникален за страната метод


Жена с опасност за живота вследствие на мозъчен кръвоизлив е била спасена чрез прилагането на уникален за страната ни метод.

Екип от инвазивни кардиолози и неврохирурзи от болница „Токуда” – София, е приложил ендоваскуларна (вътресъдова) техника без отваряне на черепа, съобщи здравното заведение.

65-годишната пациентка постъпва в болница на 24 януари със симптоми за масивен мозъчен кръвоизлив. Последвалите спешни изследвания и скенер на главата са показали кървяща аневризма на една от артериите, захранващи мозъка.

По това време в лечебното заведение гостува един от изтъкнатите специалисти в областта на ендоваскуларните мозъчни процедури - проф. Бриганти, началник-отделение в Университетската болница „Умберто Втори” в Неапол, който консултирал българските си колеги за лечението по безкръвен път на мозъчни аневризми и артериовенозни малформации.

Процедурата представлява навлизане с катетър през дистантен достъп на бедрената артерия, който се проследява под ангиографски контрол.

След достигане до увредения участък на съда той се емболизира (запушва) чрез специални титаниеви спирали при аневризмите или чрез вливане на вътресъдово лепило за артериовенозните малформации, което също се използва за първи път в България.

Началниците на отделенията по инвазивна кардиология и неврохирургия в „Токуда” - д-р Иво Петров и д-р Славомир Кондов, вече имат натрупан опит с подобна емболизация на мозъчни тумори. До този момент обаче процедурата не беше заплащана от НЗОК и поради това достъпът на пациентите беше ограничен.

 

 

Коментари