Публикация

Протест на работещи в спешната помощ в София

Не искаме пари, а сигурност, обясни д-р Драгослава Балова


Работещи в Центъра за спешна медицинска помощ в София излязоха на протест тази сутрин. Те се притесняват, че отливът на лекари и сестри от системата за спешна помощ продължава, а работата се увеличава, съобщава Нова телевизия.

Протестът ни не е свързан с пари”, подчерта д-р Драгослава Балова, четвъртият завеждащ смяна, който напуска само в рамките на четири месеца.

Изморих се, усещането за несигурност, за липса на правила, малкото екипи, които работим. Тази нощ сме приели 171 повиквания. Който смята, че може да се работи така, значи е в грешка“, посочи д-р Балова.

Работещите в спешна помощ вече са изпратили писмо до здравния министър Петър Москов с всички свои искания.  „Настанал е момент, в който цялостната организация или ще претърпи категорични промени, или Центърът за спешна помощ наистина е на доизживяване”, пишат те.

 „Трябва да има строги правила за приемане на адресите. Не може да работят толкова малко екипи на смяна и някой да иска ние да пристигаме навреме. Чисто физически това е невъзможно за двумилионен град ”, коментира още д-р Балова.

 „Налагат се непрекъснато административни санкции. Принудени сме с 6 екипа на смяна да изпълняваме по 150-200 повиквания. Наказанията са финансови”, каза старшата сестра Борислава Колева. 

Медиците искат да се въведат санкции за хора, които поради лоша преценка или по абсурдни причини звънят на 112. Григор Стаменов, който работи в центъра за обаждания, посочи, че се търси помощ дори при главоболие, зъбобол.

„Вчера момче, сънувало кошмар, се обажда и иска помощ, че трепери. Това е нелепо. Друг случай - хора, видели паднал човек на улицата, го подминали, но по-късно се обадили на Спешната помощ. Когато обаче линейката пристигнала, пострадалият го нямало. Това е загубено време, в което е можело да се помогне на някой, който наистина е имал нужда“, допълни той.

Коментари