Публикация

Първа стая за наркомани отвори врати в Париж

В центъра зависимите ще се инжектират с безопасни игли под лекарско наблюдение



Първата във Франция нарко-стая, където зависимите ще могат да си инжектират наркотици под лекарско наблюдение, отвори врати в Париж  край Гара Север, съобщава Би Би Си. 

Помещението, което е с дискретен вход, на практика се помещава в болница в района, който отдавна е място за събиране на наркомани и търговци на дрога.

Очаква се около 200 наркозависими да посещават центъра на ден, като си носят своя дрога и я инжектират на място. Медицински работници ще им предоставят за това стерилни игли. В помещението са разположени кабинки, които предоставят известна дискретност на зависимите. След като се инжектират там, те ще могат да се оттеглят в „зала за релаксация“. 

Новият център, който ще струва на правителството 850 000 евро годишно, бе открит от кметицата на Париж Ан Идалго и френската министърка на здравеопазването Марисол Турен. „Това е много важен момент в борбата срещу наркозависимотта“, коментира министър Турен. Тя обясни, че Франция е десетата страна в света, която създава такива наркостая. Има планове да бъдат отворени още две – в Страсбург в  Източна Франция и в Бордо в югозападната част на страната. 

Критиците на проекта обявиха, че новата стая в Париж ще стимулира употребата на дрога. Един от основните аргументи за откриването на такъв център обаче е, че тя предоставя на наркоманите, които често са бедни, болни и без дом, възможност за контакт с медицински и социални работници, които могат да им помогнат.

Наркозависимите ще трябва да се регистрират в центъра, но не са длъжни да дават истинското си име. Те няма да бъдат преследвани от полицията за това, че се инжектират в центъра. 

Според данни на френското здравно министерство от 2011 г. повече от 10% от наркозависимите в страната имат ХИВ/СПИН, а повече от 40% от тях са заразени с хепатит С. Мръсни игли и небезопасен секс са главните пътища за предаване на инфекциите.

Подобни наркостаи съществуват легално в няколко европейски държави, сред които Швейцария, Холандия, Германия, Дания и Испания. Те са разрешени също така и в Канада и в Австралия. 

Източник: Би Би Си


Коментари