Публикация

Софиямед с нова ехографска апаратура за изследване на черния дроб

С помощта на апаратурата могат да се преценява степента на чернодробното увреждане при пациенти, излекувани от хронична инфекция с вирус на хепатит С


Нова модерна ехографска система за изследване на състоянието на черния дроб вече работи на територията на ДКЦ и УМБАЛ „Софиямед“. Чрез нея специалистите могат единствени в България да извършват по нов метод изследването еластография. С помощта на апаратурата те могат да преценяват степента на чернодробното увреждане при пациенти, излекувани от хронична инфекция с вирус на хепатит С. Апаратурата позволява и проследяване на пациенти с хроничен хепатит, чернодробна фиброза, стеатохепатит, чернодробна стеатоза. Ехографската система е произведена през 2016г. и е на марката GENERAL ELECTRIC.
 
След големи усилия на Дружеството по гастроентерология и на хепатолозите в България беше въведено ново безинтерфероново лечение на хроничната инфекция с вирус С.  От 1 април 2016г. в това лечение са включени над 300 пациента като при тези, които са завършили курса на лечение успехът от него е 98, 99% ерадикиране(премахване) на инфекцията с вирус С. Премахването му поставя въпроса как по-нататък еволюира хроничното чернодробно увреждане-дали прогресира, дали се връща назад или състоянието на увреждането на черния дроб остава в същата степен.
 
„Тези въпроси вълнуват специалистите в целия свят и са много важни за самите пациенти. В момента въпреки липсата на достатъчно опит се приема, че при една голяма част от пациентите с не много тежко чернодробно увреждане заболяването се връща назад. Търси се отговора на въпроса коя е точката-състоянието, от което чернодробното увреждане не се подобрява въпреки премахването на вируса. Благодарение на новата апаратура в „Софиямед“ ще се опитаме да дадем отговор на този въпрос“, коментира националният консултант по гастроентерология и началник на Клиниката по вътрешни болести в УМБАЛ „Софиямед“ проф. д-р Константин Чернев. Изследването с новата апаратура ще се извършва от високо квалифицирани специалисти в областта на гастроентерологията и хепатологията в Клиника по вътрешни болести на университетска болница „Софиямед“.

Коментари