Публикация

Изборът на нов ректор на МУ-София се оспорва в съда

Внесени са две жалби


Две жалби са подадени в съда за неспазване на Административно-процесуалния кодекс и Закона за висшето образование по отношение на свикването на Общото събрание на Медицински университет – София.

Заседанието на Общото събрание се проведе вчера, 11 октомври, при закрити врата, под засилена полицейска охрана. На него първо беше гласувано отстраняването на проф. Вихра Миланова от поста ректор на висшето училище, а на нейно място беше избран проф. Виктор Златков, бивш директор на „Майчин дом“.

По двете жалби все още не се е произнесъл съдът, което автоматично означава, че юридически е незаконосъобразно провеждането на Общо събрание на МУ-София, съобщиха от университета.

 „Първата жалба е с входящ номер 25114 от 4 октомври 2016 г. в Административния съд – София град, срещу решението на Академичния съвет от 20 септември 2016 г. за приемане на предложение до Общото събрание за състав на Изборна комисия по избора на нов ректор и за определяне на състава на Комисия по кандидатурите. 

Академичният съвет е свикан от първия заместник-ректор, което е нарушение на Правилника на МУ-София и на Закона за висшето образование. Академичният съвет се свиква единствено и само от неговия председател, който е ректорът на университета. По жалбата е образувано адм.д. № 10011/2016 год. на АССГ.“, уточняват от висшето учебно заведение.

И още: „Втората жалба е с входящ номер 25818 от 11 октомври 2016 г. в Административния съд – София град, и е срещу процедурата на насрочване, свикване и провеждане на Общото събрание“.

Първата жалба е подадена от ректора на МУ-София проф. Вихра Миланова, а втората - от член на Общото събрание – доц. Костадин Ангелов. 

 


Коментари