Публикация

Гневът и притесненията удвояват риска от инфаркт

Тежко физическо натоварване също може да предизвика сърдечна атака в рамките на 1 час



Гневът, притесненията или заниманията с тежка физическа дейност може да удвоят риска от сърдечна атака, твърди ново изследване.

Проучването на екип от университетата „Макмастър“ в Канада открило връка между тези три фактора и шанса човек да получи инфаркт в рамките на 1 час.

Учените установили и че

хора, които се притесняват и в същото време са заети с тежка физическа

дейност, са три пъти по-застрашени от инфаркт

 Екипът анализирал данните на 12 461 души на средна възраст 58 години от 52 страни. Всеки от тях попълнил въпросник, в който трябвало да обясни дали се е ядосвал, притеснявал или пък занимавал с натоварваща физическа дейност час пред първия си инфаркт или по същото време предния ден.  

Учените установили връзка между емоционалното напрежение и физическата активност в последния час преди кризата, от една страна, и повишения риск от инфаркт, от друга. Тази връзка била независима от други рискови фактори като тютюнопушене,напреднала възраст, затлъстяване и високо кръвно налягане.

Данните от изследването демонстрират, че емоционалните и физическите фактори имат подобен ефект върху организма, обяснява ръководителят на екипа д-р Андрю Смит.

„И двата фактора може да доведат до повишаване на кръвното налягане

и ускоряване на сърдечния ритъм,

като променят кръвопотока  през съдове и намалят кръвоснабдяването на сърцето. Това е особено важно за съдове, които вече са стеснени от плака, която може да блокира кръвопотока и да доведе до инфаркт.“

Редовната физическа активност има много ползи за здравето, включително за предпазването от сърдечни заболявания, затова ние препоръчваме хората да не се отказват от нея. Все пак обаче препоръчваме човек, който е ядосан или притеснен и иска „да изпусне парата“ с физически упражнения, да не преминава границата и да стига до крайности.

Авторите на проучването подчертават и слабите страни на проучването. То е направено на базата на отговорите на пациенти, които е трябвало да си спомнят какво са преживели преди инфаркта. След сърдечен удар човек може да е по-склонен да смята, че е преживял нещо, което е допринесло за кризата, отбелязват авторите. Освен това на пациентите не е било дадена стриктна дефиниция на това какво е да си ядосан или пък да си се подложил на тежко физическо натоварване.

 Източник: Webmd

Коментари