Публикация

Устните инфекции през бременността са опасни


Учени от университета в Питсбърг искат да напомнят на бъдещите майки, че не трябва да пренебрегват здравето на устната кухина, защото нелекуваните проблеми с венците могат да доведат до опасни последици за бебето.

Изследването, публикувано в Obstetrics and Gynecology, се фокусира върху случая на 35-годишна жена от Калифорния, чиято напълно развита бременност е приключила с фатален край.

Жената е имала инфекция в устата и кървящи венци през бременността. Оралната бактерия Fusobacterium nucleatum е достигнала чрез кръвоносната система до плацентата. По принцип имунната система може лесно да се справи с тази бактерия, но зародишът е по-чувствителен към вредните й ефекти.

Лошата устна хигиена освен дискомфорт може да увеличи риска за бебето. Гингивитът може да повиши опасността от преждевременно раждане, както и да стане причина за  ниско тегло при новороденото.
 
Специалистите предупреждават, че случаят с родилката е рядък. Проблемите с венците при бременните не са нещо обичайно и са лесно предотвратими.
 

Коментари