Публикация

Около 1000 души в България страдат от болестта на Крон

Възможно е заболяването да протича с редки пристъпи и обратното – да бъде много агресивно и да е придружено от редица усложнения


Болестта на Крон е хронично заболяване. Възможно е да протича с редки пристъпи и обратното –  да бъде много агресивно и да е придружено от   редица усложнения. Често първите пристъпи са най-тежки заради липсата на точна или навременна диагноза. Някои пациенти с леки оплаквания могат да се чувстват добре без медикаменти или с най-леките от тях. При тежките случаи следва активно лечение в болница и  операция. 

Поне 1 млн. пациенти в Европа страдат от нея (средно 1 на 500), у нас - около 1000. Симптомите са сходни с тези на много други чревни и инфекциозни заболявания и особено на улцерозния (язвен) колит.  Смята се, че бактерии, вируси или други фактори на средата въздействат върху имунната система на генетично податливи  индивиди и предизвикват дълбокото възпаление. Симптоми са: болки в корема - около пъпа или в десния долен сегмент, диария, безапетитие, загуба на тегло, температура, уморяемост. Оплакванията зависят от това коя част на червото е засегната. Ако е само тънкото, може да няма диария, а по-често болки и понякога повръщане късно след хранене. Други симптоми са афти и язви в устата и поява на ранички в областта на ануса.

Най-важната цел на лечението е да се постигне и задържи максимално дълго периодът на ремисия на болестта, да се избегне болнично и оперативно лечение. За да се стигне до ремисия, обикновено се използват мощни медикаменти – стероиди или антибиотици. При по-сериозните форми се добавят медикаменти, наречени имуносупресори (азатиоприн, метотрексат). Те могат да се приемат дълго време.


 

                                                                     

Коментари