Публикация

Зехтинът помага за лечението на запек

Зехтинът помага за лечението на запек

Маслиновото олио действа като "смазка" за червата, но трябва да се приема с мярка


Запек (констипация) е много разпространен храносмилателен проблем, който се среща при хора от всички възрасти. Говорим за констипация, когато има по-малко от 3 изхождания на седмица или изпражненията са сухи, твърди, малки или трудно преминават през червата. 

Някои хора смятат, че е необходимо да има изхождане всеки ден, за да не се стигне до запек. Американската асоциация на гастроентеролозите обаче предупреждава, че това невинаги е така. Някои хора може да имат дефекация всеки ден и въпреки това да са със запек, ако изпражненията са сухи и твърди. Други могат да ходят до тоалетната само три пъти в седмицата, но въпреки това изпражненията да са меки и изхождането да е редовно. Твърдостта и съставът на фекалиите може да са по-добър сигнал за запек в сравнение с честотата на изхожданията. 

Много хора се сблъскват с констипацията в един или друг период от живота си.

Този проблем може да се яви краткотрайно по време на пътуване,

смяна на режима или прием на някои храни

Макар че обикновено запекът не е сериозен, може да причини неудобство – болки в стомаха, подуване и гадене. Краткосрочната констипация обикновено минава от самосебе си, след като човекът се върне към нормалния си ритъм и хранителни навици.  

В някои случаи обаче запекът може да продължи седмици, даже и по-продължително време. Това от своя страна може да доведе до дългосрочни проблеми със здравето. Сред тях са:

 • Хемороиди: увеличени вени в ануса, които могат да причинят болка, дразнене, кървене и сърбеж.
 • Малки остатъци от изпражнения в ануса, които могат да причинят болка или сърбеж.
 • Голямо парче изпражнение, което засяда в ректума.
 • Ректален пролапс, където ректумът излиза от нормалната си позиция.

Лечение на запека със зехтин

Зехтинът може да е безопасен и здравословен начин да ускорите придвижването на фекалиите в червото. Мазнините в зехтина ще спомогнат за изглаждането на вътрешните стени на дебелото черво, което ще улесни преминаването на изпраженнията. Зехтинът също така ще спомогне за приема на повече вода в изпражненията, което ще ги направи по-меки.  

- Една супена лъжица зехтин сутрин на гладно може да облекчи симптомите на констипацията при повечето здрави хора. Поемането на по-голямо количество обаче не се препоръчва, тъй като може да доведе до диария и спазми.

- Зехтинът не се препоръчва на бебета и деца със запек

Американската академия на педиатрите препоръчва за бебета и малки деца малки количества сок от ябълка или круша, както и направени на пюре сини сливи. По-големите деца могат да вземат храни с фибри като сини сливи, кайсии и пълнозърнести закуски.

- Ако промените в начина на хранене не помогнат, трябва да заведете детето  на консултация с лекар за по-нанатъшно лечение.

Други средства срещу запека

За леки случаи на констипация се препоръчват промени в начина на живот като пиенето на повече вода, повече физически упражнения и консумирането на храни с фибри. Ако тези мерки не помогнат, в аптеките се предлагат разслабителни, които могат да имат ефект. Те трябва да се използват умерено, освен ако лекарят ви не е предписал други дози. Причината е, че

дебелото черво може  да привикне и да разчита на

подобни препарати за стимулиране на мускулите му

Лекарите от своя страна разполагат с набор от начини за облекчаване на симптомите на запека при всеки отделен пациент. Ето и някои други опции за лечение на запека:

 • Хранителни добавки с фибри. Те увеличават обема на фекалните маси и правят по-лесно придвижването им. 
 • Препарати, които правят изпражненията по-меки. Те спомагат за проникването на течности в изпражненията и се препоръчват след операция или раждане. 
 • Осмотичните лаксативи дават възможност на дебелото черво да задържа повече течност, вмвесто да я абсорбира. Това от своя страна прави фекалиите по-меки. 
 • Смазващите препарати помагат фекалиите да станат по-хлъзгави, така че лесно да преминат през червото. Зехтинът е смятан за препарат с такова действие.
 • Стимулиращите лаксативи причиняват контракции и движения в червото. Като цяло, подобни препарати би трябвало да се използват само при по-сериозни случаи на констипация  и по лекарско предписание. 

Кога да отидем на лекар

Някои хора стават зависими от разслабителните, които ползват в продължение на много дълго време. Това в особена степен важи за стимулиращите разслабителни. Хората, които смятат, че не могат да отидат до тоалетна, без преди това да са взели такъв препарат, първо трябва да се консултират с лекаря си. С негова помощ те постепенно ще се научат да се справят и без препаратите. 

Констипацията, която продължава много време,

може да е знак за друг здравословен проблем или

да е реакция към определени медикаменти

Запекът може да е породен от редица фактори. Ето някои от най-често срещаните:

 • Хормонални промени, включително бременност и периода след раждането.
 • Използване на някои лекарства като отводняващи, антиациди, болкоуспокояващи с рецепта, антидепресанти и добавки с желязо. 
 • Храна, бедна на фибри.
 • Малко движение.
 • Някои заболявания като диабет и проблеми със щитовидната жлеза. 
 • Проблеми с храносмилането като синдром на дразнимото черво.
 • Правена наскоро операция.
 • Потискане на желанието да се отиде до тоалетна при нужда.

Понякога констипацията се явява без ясна причина. По-възрастните хора и жените като цяло са засегнати по-често от този проблем.

Източник: Мedical news today

Коментари