Публикация

СЗО подкрепи захарен данък за напитки

Мярката ще доведе до повишаване на цените и намаляване на консумацията на вредните напитки, смята Световната здравна организация



Световната здравна организация даде подкрепата си на страни, които въвеждат т.нар. захарен данък върху производството на безалкохолни напитки, предаде Би Би Си

Нов доклад, оповестен от световната организация, констатира, че вдигането на цените на тези продукти с 20 и повече процента е доведо до намаляване на консумацията им и до подобрено хранене. 

Досега СЗО е давала препоръки за намаляване на приема на захари, но не е заставала категорично зад данъчни мерки за ограничаване на тази консумация. 

Няколко държави, сред които Мексико и Унгария, вече са въвели данък върху продуктите с добавена захар, а Южна Африка планира да въведе налога догодина. Тя е единствената държава в Африка, предприела тази стъпка. 

Световната здравна организация обяви, че иска да види намаляване на консумацията на „свободни захари“, което според нея ще намали и случаите на затлъстяване, диабет и проблеми със зъбите. „Свободните захари“ са всички видове захар в нашия хранителен режим с изключение на захарите, които се намират в естествено състояние в плодовете и млякото.  

От хранителна гледна точка, хората не се нуждаят от захар в своята диета, коментира директорът по прехраната към СЗО д-р Франческо Бранка. Той препоръчва приемът на захар да е под 10% от общия обем калории, които човек консумира. За предпочитане е това количество да е даже под 5%.

В доклада си обаче СЗО обаче подчертава, че данъци и други финансови мерки трябва да се прилагат само за стоките, за които има налични „по-здравословни алтернативи“.  Световната организация също така отбелязва, че правителствените субсидии за плодовете и зеленчуците, които водят до понижаване на цените им, могат да увеличат количеството, което хората консумират. 

През 2014 г. Световната здравна организация излезе с нови указания, според които приемът на захар трябва да бъде намален от 10% на 5% на дневна база. Това означава, че човек с нормално тегло дневно трябва да консумира неповече от 25 г  или около 6 чаени лъжички захар. Обикновено една кутийка с безалкохолна напитка съдържа около 9 чаени лъжички захар, припомня Би Би Си. Ето още някои факти:

  • В кенче кока кола от 330 мл има 36 г захар
  • В плодово кисело мляко от 125 г има 12,9 г захар
  • В обикновеното кисело мляко няма захари
  • В портокалов сок от 150 мл има 12,9 г захар
  • В плодова салата от 140 г има 0 грама захар. 

Лимитът, препоръчан от Световната здравна организация, важи  за всички видове захар, добавени към храната, както и храната в естествен вид в меда, сиропите, плодовите сокове и плодовите концентрати. 

Източник: Би Би Си

Коментари