Публикация

„По-силни срещу рака“бори страха от профилактични прегледи

„По-силни срещу рака“бори страха от профилактични прегледи

Кампания „По-силни срещу рака” започна в Стара Загора. Целта е да се популяризират диагностичните и терапевтичните методи, свързани с рака на млечната жлеза и на маточната шийка сред жените в областта и да се създаде трайна нагласа у тях за посещение на профилактични прегледи.


Кампанията е съвместен проект на Комплексен онкологичен център - Стара Загора, социалната платформа за здраве CredoWeb и в. „Животът днес”. Осъществява се с подкрепата на Община Стара Загора, „Зонта Клуб” и сдружение „Свят без граници”.Ще продължи до 31.01.2017 г. Стартът º ще бъде даден официално на 19 октомври - Световния ден за борба с рака на гърдата, с хепънинг пред сградата на общината, в който ще се включат представители на местната власт, „Зонта Клуб”, знакови фигури, свързани с културния и обществения живот на града, актриси и спортистки. Началото е в 16 ч. Желаещите да се прегледат безплатно ще могат да си запишат час за специалист в същия ден на място, а за тези, които ще пропуснат откриването, профилактичните прегледи за рак на млечната жлеза ще се извършват между 12:30 и 13:30 часа всеки работен ден в хирургичния кабинет на Диагностично-консултативния блок (ДКБ) в КОЦ - Стара Загора. Прегледите за рак на маточната шийка ще се извършват пак от 12:30 до 13:30 ч. в гинекологичния кабинет на ДКБ. Нужно е предварително записване на телефона на регистратурата 042/614 196, което може да стане всеки работен ден от 12 до 13:30 ч. На ден ще минават по 4 жени. В един и същи ден жената може да мине и на двете места, ако има възможност.


Д-р Петьо Чилингиров е специалист по медицинска онкология. От 1987 г. работи в Комплексен онкологичен център - Стара Загора, а от 16 г. е негов управител.

- В какво се изразява смисълът на такава кампания?

- Стремежът ни е да фокусираме  вниманието  на  жените  в активна  възраст  върху  това какво представляват туморните заболявания на гърдата, как могат да се диагностицират, къде могат да се прегледат и как да се лекуват. Най-важното е  да се обърнат към специалист, който да отговори на всичките им въпроси. Ние не провеждаме  профилактични  прегледи  кампанийно, а постоянно и целогодишно. Ракът на гърдата е най-масовото  заболяване  при  жените  и  представлява 25%  от  всички  злокачествени  заболявания.  3400- 3500  нови  пациентки  с  рак  на  гърдата  се  откриват всяка година в България.

 Това обикновено са жени в работоспособна възраст и отсъствието от семейството  и  работата  е  свързано  с много  социални  и икономически проблеми. Оттук идва и значимостта на здравната информираност на пациентите, повишената  здравна  култура.  Искаме  колкото  може повече жени да разберат, че възможността за ранната му диагностика е голяма. 

- Защо е от значение ранното диагностициране?


- Рано открит, ракът се лекува и жената може да се върне на работното си място и да се чувства пълноценна както в семейството, така и в обществото. Преди време направихме  пилотен проект за скрининг на рака на гърдата тук и във Велико Търново, който показа добър резултат - в комуникация с личните  лекари  отчетохме  по-висока  здравна  култура сред населението и няколко случая на рано открит рак, които бяха успешно излекувани. Предвид социално-икономическото  положение  на  българската жена и проблемите в здравната система е необходимо  жените  да  бъдат  информирани  постоянно какво представлява ракът на гърдата и как би могъл да бъде открит. Ние разполагаме с информационни материали,  извършваме  профилактични  прегледи ежедневно  през  цялата  година.  Записването  се извършва на телефона на регистратурата.

- Страх или липса на информация води жените при вас твърде късно?

- И двете. Обикновено, когато си мислят, че имат рак на  гърдата, се страхуват. И най-често минават през няколко етапа - отчаяние, търсене на становища от няколко специалисти главно с цел отхвърляне на тежката диагноза. След което започва борбата. Това е един период, който значително може да бъде скъсен  и  прогнозата  да  е  по-благоприятна.  В  тази връзка искам да се обърна към всички жени - прегледайте се! Осигурете си спокойствие! 

Коментари