Публикация

Предстоят изследвания за мултирезистентна туберкулоза


9 702 души са се включили в „Седмиците на отворените врати” за определяне на риска от туберкулоза, които се проведоха в края на миналата година.

От всички анкетирани 6 534  души са насочени за преглед и консултация от специалист по белодробни болести. 

По време на кампанията, организирана от Министерството на здравеопазването, са открити 101 случая на туберкулоза. За 330 души е установено, че са с латентна форма на болестта  и им е  проведена профилактика. 

МЗ осигурява безплатна диагностика, лечение и профилактика на пациентите с туберкулоза и на контактните лица. За това през 2009 г. са отделени около 4 млн. и 700 хил. лв.

Изработен е национален регистър на хората с това заболяване по 52 отделни показателя в съответствие с препоръките и по изискванията на Световната здравна организация и Европейския център за контрол на заболяванията.

Туберкулозата е болест, към която особено уязвими са хората с отслабен имунитет, децата и възрастните. Заразяването става при вдишване на въздух, съдържащ туберкулозни бактерии, при кихане, кашляне и отделяне на храчки от болен.

Над 500 души ще бъдат изследвани за мултирезистентна туберкулоза в рамките на първото национално проучване за лекарствената резистентност. То ще бъде проведено от Министерството на здравеопазването до края на тази година. 

        
Мултирезистентната туберкулоза обичайно се открива при пациенти, които  не спазват или прекъсват предписания режим за чувствителна на лекарства туберкулоза. Човек може да се зарази и при контакт с болен с белодробна форма на заболяването.

Лечението на болни с мултирезистентна туберкулоза продължава около две години. Те задължително се настаняват в болница за период от 6 до 12 месеца, след което терапията им продължава в домашни условия. Около 1000 лв. месечно са необходими за болничен престой  на лица с мултирезистентна туберкулоза.

От края на миналата година пациенти с тази форма на заболяването се лекуват в специализираната болница в Габрово. Болни ще получават лечение и в специализираната болница „Св. София” в столицата.

За медикаменти МЗ е осигурило 116 хил. евро по линия на Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария. Средствата са за 2-годишно лечение на 50 пациенти, които средногодишно се регистрират у нас. За всички тях лечението е безплатно независимо дали са здравноосигурени, или не.

" }-->

Коментари