Публикация

КУНЕВА ЗАПОРИРА СМЕТКИТЕ НА МУ-СОФИЯ

Провеждането на Общото събрание е скандално и допустимо. На територията на университета цари беззаконие, а академичната автономия е оставена на произвол, коментира тя


 

Министерството на образованието и науката е запорирало сметките на Медицинския университет в София. Предложението на Меглена Кунева е било одобрено от финансовия министър Владислав Горанов. Това стана ясно на  брифинг на образователния министър по повод скандалите от последните дни във висшето учебно заведение.

В МОН не са получили документи за избора на нов ректор на МУ-София. Провеждането на Общото събрание е скандално и допустимо. На територията на университета цари беззаконие, а академичната автономия е оставена на произвол, коментира Кунева, но не уточни на какво основание е решението за запор при положение, че университетът е автономна организация.

Днес проф. Виктор Златков официално встъпи в длъжност. Вчера със скандал бе връчена заповедта за оставка на проф. Вихра Миланова.

Междувременно в прокуратурата приключи изслушването на бившия ректор на МУ-София във връзка с одита, който образователното министерство направи на университета. След него стана ясно, че проф. Митев остава на свобода срещу парична гаранция от 20 000 лева. Изненадан съм от обвиненията, каза той на излизане от следствието. Не се притеснявал от повдигнатото му обвинение за неизгодни сделки, защото е категоричен, че е оставил университета със 100 млн. лева печалба.

Коментари