Публикация

Честото уриниране в детска възраст - не винаги е цистит!

Честото уриниране в детска възраст - не винаги е цистит!

В голяма част от случаите обаче полакиурията е доброкачествено състояние и то доста разпространено при деца


Едно от най-често срещаните  оплакванията от страна на пикочо-отделителната система при деца е честото уриниране или т.н. полакиурия. Основна  причина  за този симптом  е инфекцията на пикочния мехур /цистит/, но трябва да се изключат и други по-сериозни причини.
В голяма част от случаите  обаче полакиурията е доброкачествено състояние и то доста разпространено при деца. Причината е неизвестна, но се предполага че  проблемът се свежда до контрола над пикочния мехур и  емоционален стрес, макар последното да не е задължително. По-често състоянието се среща при момчета, обикновено във възрастта между 4 и 10 години.
Типичното  представяне е с единствен симптом  - често уриниране и то само през деня, с отделяне на малки порции урина, без болка и без други оплаквания. Детето не се напикава, но 5 минути  до 1 час след като е било в тоалетната  отново има неотложна микция. 
За да се постави  диагнозата  доброкачествената полакиурия  трябва да се изключат заболявания като  - инфекция на пикочните пътища, захарен диабет, инсипиден диабет, запек, детрузорна нестабилност на пикочния мехур, увеличено отделяне на калций и оксалати. 
Изследване на урината, кръвна захар и ехография на пикочо-отделителна система  обикновено са  необходими и достатъчни за поставяне на диагнозата. 
Състоянието се обяснява с  повишена чувствителност към сигналите които изпраща пикочния мехур, а не в самия мехур. Бъбреците  постоянно произвеждат урина и тя постъпва в пикочния мехур, което води до неговото разтягане и  в усещане за позив за уриниране. При нормални обстоятелства, ако количеството на урината е малко, това усещане се игнорира, докато се стигне до определен обем, когато се появява  необходимост да се посети тоалетна. Децата с доброкачествена полакиурия не са в състояние да потискат  това чувство и се стига  до често  уриниране. Ето защо  количеството  отделена урина  е малко и при нужда уринирането все пак  може да се отложи  без да се стигне до напикаване. По време на сън  детето не възприема сигналите от мехура за  постъпването на малки количества урина  и не се събужда да уринира през нощта, а тъй като мехура е здрав – няма и напикаване. 
Ролята на  медикаментите за лечението на това състояние  е ограничена.  В основата на лечението стои поведенческа програма с доказана ефективност в практиката, без необходимостта от продължителни изследвания, медикаменти и процедури.

Д-р Снежана Ганева, детски нефролог 

Коментари

Още статии от автора