Публикация

Уролози в УМБАЛ „Пловдив“ спасиха бъбрека на 31-годишен пловдивчанин с виртуозна лапароскопия

Младият мъж страдаше от тежка вродена аномалия, имаше риск от загуба на органа, посочи доц. д-р Димитър Шишков


Висш пилотаж в лапароскопската хирургия демонстрираха уролози от УМБАЛ „Пловдив“. Екип, ръководен от народния представител доц. д-р Димитър Шишков, спаси бъбрека на 31-годишен пловдивчанин. Пациентът бе с тежка вродена аномалия и ако тя не се коригира навреме, има голям риск да се стигне до отстраняване на органа.

Заедно с д-р Васил Павлов, който в момента ръководи клиниката по урология, с д-р Стефан Тодоров и анестезиолога д-р Яне Йовановски направихме лапароскопия на вродената аномалия на десния бъбрек на пациента, посочи доцентът. Интервенцията продължи 2 часа, въпреки че обичайно отнема два пъти повече време.

При този тип аномалия болният има вродено стеснение на легенчето, което се притиска от атипични кръвоносни съдове отвън, а това пречи за нормалното отделяне на урината. В резултат на задържането пациентът вдига кръвно, а функцията на бъбрека постепенно се влошава, с времето отпада и неизбежно се стига до неговото премахване. При операцията е отстранен целият пиело-уретерален сегмент, който е склеротично променен. Извършена е транспозицията на легенчето и на пикочопровода вдясно, като са запазени трите добавъчни кръвоносни съда, които хранят бъбрека. Поставена бе временна силиконова протеза, която ще бъде махната след месец, обясни доц. Шишков. Той увери, че оперираният ще се върне към ежедневните си задължения. 

В последните 10 години в клиниката по урология на 60 пациенти с различни урологични заболявания са направени лапароскопски операции. Всички са проследени в продължение на 3 месеца и при нито един не се налага друго лечение.

Щастлив съм, че нашето лечебно звено в момента подготвя 6-ма млади лекари и всички те се включват в най-сложните интервенции – лапароскопиите,заяви народният представител. По този начин клиниката ще запази водещото си място в страната и ще остане единствената в Южна България, която прилага високотехнологични оперативни практики. 

Коментари