Публикация

За спокоен стомах и стройна фигура

Доц. Светослав Ханджиев, диетолог, национален консултант, в интервю за Хелт медия.



Доц. Ханджиев, защо много хора, въпреки че не са болни, често изпитват дискомфорт и проблеми с храносмилането?
Защото често става дума за така наречените функционални нарушения на храносмилането, които са много разпространени. Те се дължат на различни причини – индивидуална непоносимост към различни храни, претоварване на стомаха с голямо количество разнородни ястия и напитки, консумация на груби храни.

Но не са малко и хората, които по рождение имат по-чувствителна храносмилателна система, склонност към спазми или пък към по-бавен пасаж. До голяма степен значение има и типът нервна система, защото тя регулира всички процеси в организма.


След като не става въпрос за болест, трябва ли да се лекуват тези функционални нарушения?
На първо място при оплаквания от страна на стомашно-чревния тракт трябва да се направи консултация с гастроентеролог, защото само професионалист може да разграничи органичните заболявания от функционалните смущения. Но дори и да се изключи специфично заболяване, тези състояния трябва да се преодоляват. Защото хората с функционални храносмилателни проблеми са с намалена трудоспособност, изпитват тежест, подуване, уригвания.


Как се преодоляват оплакванията?
За това състояние, което не е болестно, всеки трябва да намери онзи хранителен режим, който му понася най-добре. Общовалидното е намаляване на количеството приета храна, отказване от обилните късни вечери и ограничаване на алкохола до европейското разбиране за нормални количества – 1–2 чаши вино или 50 милилитра твърд алкохол.


Някои хора разчитат на приема на храносмилателни ензими...
Те имат своето място при определени заболявания и когато са предписани от лекар. Но в аптечната мрежа има и продукти на природна основа, които са много ефикасни и без никакви странични действия.

Такъв препарат например е комфортекс. Самото му име показва, че създава комфорт. Това е съчетание от 5 индийски доказани билки, които в своята съвкупност имат ефект против излишните газове в храносмилателната система, против спазмите и болките.

Освен това този препарат подпомага храносмилателните органи да отделят необходимото количество ензими за преработването на храната. Така по естествен път се постига един много добър и доказан ефект.


Как се приема комфортекс?
По две капсули два до три пъти дневно, след основните хранения. Препаратът е подходящ и за деца над 12-годишна възраст с функционални храносмилателни нарушения.


Вие твърдите, че българската кухня е богата на много полезни ястия. Защо тогава все повече хора са с наднормено тегло и с проблеми в храносмилането?
Защото в забързаното всекидневие малко хора могат да се хранят с традиционните полезни българския ястия.

Нека си дадем сметка, че активните хора, младежите, най-често консумират т.нар. fast food – концентрирани продукти с високо съдържание на мазнини, сол и захар. А иначе нашенската традиционна лютеница, ястията на фурна със зеленчуци и месо, киселото мляко и сиренето, истинската баница – това са много полезни храни.


Нека отново да припомним, ако човек иска да отслабне, по колко килограма е нормално и безопасно да сваля на месец?
До 3–4 килограма най-много. Защото тогава се постига по-траен резултат. Често при по-бързо отслабване следва и бързо връщане на килограмите, което е т.нар. йо-йо ефект. Това е много вредно за организма и има отрицателен естетически ефект.

Коментари