Публикация

Видима кръв в урината = задължителен преглед от уролог

Наличието на кръв в урината се нарича хематурия. Възможно е да има следи от кръв в урината, които да не се виждат с просто око.


Наличието на кръв в урината се нарича хематурия. Възможно е да има следи от кръв в урината, които да не се виждат с просто око. Над определено количество се появява първото розово оцветяване, като урината понякога може да изглежда много кървава, дори с образуване на съсиреци. Хематурията поставя пред нас два въпроса – от една страна какво е заболяването, която я предизвиква, а от друга - спешно ли е състоянието, може да доведе до значима кръвозагуба или запушване на пикочния мехур от съсиреци. Последното е относително рядко, но налага спешно лечение от специалист-уролог.

Причината на поява на кръв в урината може да бъде най-различна - нефрологични страдания като гломерулонефрити, безобидно възпаление, по-рядко при ексцесивни физически или сексуални усилия, камъни в отделителната система, доброкачествена простатна хиперплазия при мъже, понякога прием на медикаменти (включително антикоагуланти), при туморни образувания на бъбрека, уретера, пикочния мехур и простатата. Нерядко кървенето преминава от само себе си при прием на повече течности и кръвоспиращи. Това е достатъчно лечение при един банален цистит, но при недостатъчно внимание и изследвания може да се пропусне сериозна патология, вкл. рак, като най-често последният е на пикочния мехур. За него уринирането на кръв е първа изява и е от голяма важност да се установи в най-ранен етап. По наши данни повече от две трети от болните, при които има забавяне на диагнозата рак на мехура, са имали хематурия в даден момент, но не са потърсили своевременна помощ от уролог.

Хематурията от ракови образувания най-често е безсимптомна, т.е. отсъства парене и болка при уриниране, както и повишена телесна температура. Наличие на такива симптоми насочва към възпаление, понякога камъни, но в никакъв случай не изключва злокачествена патология. Кървенето при последната  може да е леко изразено, но по-често е масивно, при карцином на мехура – с образуване на съсиреци с неправилна форма. Характерни, но не задължителни белези на хематурията от раков произход са: мъжки пол, възраст над 50 год., тютюнопушене.

Гломерулонефритите са характерни за по-млади пациенти, при тях цветът на урината е тъмен, подобен на „кока-кола“, диагностицират се и се лекуват от нефролози.

За диагностиката на всяко кървене от отделителната система голямо значение има добрата анамнеза, детайлният преглед от уролог, някои кръвни и микробиологични изследвания. Като първи евтин и безвреден метод днес се прилага ехографията на отделителната система при добре изпълнен пикочен мехур. По преценка на уролога може да се наложи провеждане на рентгенова снимка, СТ урография (скенер на отделителната система с венозно въвеждане на контрастна материя), ядрено-магнитен резонанс. Всички те са достъпни в големите клиники у нас. Понякога се налага провеждане на цистоскопия – с уред, наречен цистоскоп, се прониква в пикочния мехур през пикочния канал и се оглежда лигавицата. Методът е с най-висока чувствителност за отдиференциране на мехурна патология, безопасен е и се понася добре от пациентите. Клиниката по Урология на УМБАЛСМ „Н.И. Пирогов“ има необходимите апаратура и опит в диагностиката и лечението на пациенти с хематурия, както в спешен, така и в планов порядък.

Важно е всеки, който има кръв в урината, да бъде прегледан своевременно от уролог, като това най-често може да стане в планов порядък. Нерядко причината не е сериозна, но изключването на урологични заболявания, включително рак, е необходимо.


За мен:

Д-р Борис Младенов е лекар в Клиниката по Обща и Спешна Урология в УМБАЛСМ „Н.И. Пирогов“, където подготвя дисертационен труд по темата „хематурия“ – диагностика и лечение при кръв в урината. Провеждал е обучителни курсове в Централна Военна Болница в гр. Кобленц, Германия и гр. Залцбург, Австрия. Има 21 публикации и участия в научни конгреси у нас и в чужбина.

Клиника по Урология, УМБАЛСМ „Н.И. Пирогов“, гр. София, тел. 02/9154387, 02/9154207

Коментари